Robin Hood, sau Robin al Pădurii, era un mândru viteaz în afara legii, care fura de la bogaţi pentru a da la săraci. Cel puţin acesta este protretul pe care ni l-au lăsat baladele englezeşti din Evul Mediu. Era oare Robin Hood un asemenea bandit cu inima de aur? A existat cu adevărat? Istoricii au căutat probe ale existenţei acestui erou legendar. De ce acest simbol al rezistenţei ţăranilor saxoni faţă de nobili a trecut în posteritate?
În căutarea lui Robin Hood
În sec. 19, istoricii şi-au dat seama că aventurilor lui Robin al Pădurii le lipseau baze istorice serioase. Unul dintre ei, Francis James Child, a declarat în 1882 că Robin Hood nu era decât un personaj imaginar de baladă populară.
Cercetările ulterioare au arătat totuşi că legenda conţinea anumite elemente veridice. Prima versiune completă a poveştii lui Robin al Pădurii datează din sex XV. Este vorba de o baladă intitulată “Lyttle Geste of Robyn Hode”. În ea găsim deja personajele care ne-au devenit familiare graţie cinematografului: şeriful din Nottingham, Micul John etc.
În majoritatea referinţelor vechi despre Robin al Pădurii, primele datând din 1350, aventurile lui se desfăşoară în pădurea de la Barnesdale, în Yorkshire. Prin urmare, istoricii s-au întrebat dacă în această regiune nu a existat în sec XIII “un prinţ al hoţilor”. Către 1228-1230, arhivele seignoriale menţionează un Robert Hood, descris ca un fugar care “a furat pentru cei mulţi”. Dar problema este că Robert Hood era un nume foarte curent în Anglia.
Candidaţi la titlul de Robin al Pădurii
Există numeroase contradicţii între diferite referinţe istorice. Baladele situează aventurile în cursul a patru domnii diferite: de la cea a lui Richard Inimă de Leu (1189-1199) la cea a lui Eduard al II-lea (1307-1327). Dar s-a reţinut mai ales domnia lui Richard Inimă de Leu! În majoritatea filmelor, Robin al Pădurii devine un apărător al regelui, plecat în cruciade, contra perfidului său frate Loan Fără Ţară?
Cronicarul englez Walter Bower povesteşte că, după rebeliunea contra lui Henric al III lea, în 1265, “faimosul hoţ Robin Hood (…) a luat capul celor care au dezertat şi i-a surghiunuit în urma revoltei”. Dar această poveste este pusă sub semnul îndoielii de istoricii moderni. Aceştia din urmă au remarcat că arcul lung, care se vede în versiunile legendei, nu era utilizat sub domnia lui Henric al III lea (1216-1272).
Candidatul cel mai plauzibl este un ţăran din Wakefield, în Yorkshire, care a luat probabil parte la o răscoală împotriva ducelui de Lancastre în 1322. Arhivele oraşului menţionează un Robin Hood, condamnat pentru că a încălcat “legile pădurii”, rezistând domnului locului şi pentru că nu a luat parte la războiul contra scoţienilor. Se pare de asemenea că imobilul lui Robin Hood a fost confiscat pentru acest motiv, ceea ce ar explica de ce acest om s-a refugiat în pădure.
Acesta ar situa legenda în cursul domniei lui Eduard al II lea care, el-însuşi, a avut un valet numit Robert Hood.
Mulţi alţi rebeli şi proscrişi au fost identificaţi ca Robin al Pădurii. Printre ei, Robert Thwing, care a jefuit mânăstirile pentru a distribui grâne săracilor. Există de asemenea Robert Fitzooth ale cărui date de naştere şi de deces, 1160-1217, ar corespunde lui Robin al Pădurii. Cel puţin, este ceea ce rezultă dintr-un document regăsit…
Un erou naţional
Operele literare au transformat atât de mult elementele istorice încât devine imposibil de a găsi urmele originale ale lui Robin Hood. Marianne, frumoasa îndrăgostită de Robin, nu a apărut de exemplu decât în sec. XVI, ca şi părintele Tuck. Este probabil ca unul dintre autori să fi considerat că lipsea o dimensiune sentimentală acestei legende. Conform versiunilor, Robin este un apărător al săracilor şi oprimaţilor sau un erou naţional care îi combate pe invadatorii normanzi de pe coastele anglo-saxone.
Puţin contează că personajul a existat cu adevărat sau nu. Această legendă este aproape universală. În ea se valorizează dragostea de dreptate, curajul şi onestitatea. A şti că asemenea eroi au putut exista ne asigură asupra materiei umane, ne dă speranţe.