Activitatea seismică şi vulcanică de pe Terra se înteţesc, deşi poate să pară un paradox. Semnele sunt vizibile aproape peste tot. Soarele a început să-i uimească pe specialişti, deoarece a început să elimine particule necunoscute care generează o mutaţie a materiei care a fost anunţată de savanţii ruşi iar oamenii de ştiinţă americani au caracterizat-o ca fiind „neobişnuită şi neaşteptată”. Următorul ciclu solar ar putea pur şi simplu să nu mai aibă loc.
Absenţa mai mult sau mai puţin a petelor solare ar putea să ne ducă spre o epocă comparabilă cu cea cunoscută sub numele de minimum lui Maunder, care corespunde în Europa Evului Mediu, între 1645 şi 1715, pe care o numim astăzi mica glaciaţiune.
Oamenii de ştiinţă pun în legătură din ce în ce mai mult activitatea solară cu situaţia climatică de pe Terra. Mai mult, câmpurile magnetice ale globului îi lasă cu gura căscată pe cei de la NASA.
Inelul de Foc al Pacificului a crescut în intensitate în ultimii ani, culminând cu seismul devastator din 11 martie în Japonia. În plus, falia de la New Madrid în SUA, cu mult mai importantă decât falia de la Sant Andreas din California, dă semne destul de semnificative pentru a fi ţinută sub strictă supraveghere şi pentru o posibilă evacuare a populaţiei din această zonă.
În lume sunt recenzaţi 16 vulcani care nu au cunoscut până acum nici cea mai mică erupţie de sute de mii de ani, chiar de milioane de ani. Pentru a vă face o imagine la scara timpului a supervulcanilor, precizăm că cel mai tânăr clasat în clasa 8 a erupt pentru ultima oară în urmă cu 25.000 de ani.
Opt din aceşti vulcani adormiţi au început să se trezească din 20 martie 2011. Acum, unsprezece dintre supervulcani se află în faza activă de trezire! Din care şapte vulcani sunt clasaţi în clasa 7 şi patru în clasa 8. Şi asta nu este tot…
Oamenii de ştiinţă de la British Antarctic Survey BAS au descoperit vulcani până acum necunoscuţi în apele oceanului din jurul Insulelor Sandwich de Sud. Cu ajutorul unei tehnologii de cartografiere a fundului marin în cursul croazierelor de cercetare la bordul lui James Clark Ross RMR, savanţii au descoperit 12 vulcani sub suprafaţa mării, unii dintre ei ajungând până la trei kilometri înălţime.
Ei au găsit cratere cu diametru de 5 km de vulcani la adâncime şi 7 vulcani activi vizibili deasupra mării ca un lanţ de insule.
Peisajul subacvatic, cu apele sale încălzite de activitatea vulcanică creează un habitat pentru numeroase specii de animale sălbatice şi oferă informaţii importante privind viaţa pe planeta noastră.
Marian Deaconu