Deocamdată, Kievul pare neputincios în faţa valului de separatişti sprijiniţi tacit de Rusia. Vladimir Putin nu a vrut doar Crimeea, ci să anexeze toată Ucraina, susţine Andrei Parubi de pe podiumul Maidanului, acolo unde a fost “comandant”. “În imaginaţia maniacă a lui Putin, Ucraina trebuie să facă parte din Rusia“, conchide el.
În încercarea de a se evita un război civil în Ucraina, forţele ucrainene trimise pentru a înăbuşi pe aşa-zişii terorişti, nu au tras, deşi aveau acest ordin, a recunoscut ministrul Apărării Igor Teniuk.
Conform agenţiei AFP, la Kramatorsk, în estul Ucrainei, militarii dintr-o coloană ucraineană au depus armele în favoarea pro-ruşilor. La Donetsk, bastionul rusofon din est, un grup de oameni cu cagule pe cap, înarmaţi până în dinţi şi armata au pătruns miercuri dimineaţă în primărie, unde separatiştii se pregătiseră deja ca să proclame o republică suverană. Ei au declarat că doreau un referendum pentru “federalizarea” Ucrainei!
La Sloviansk, sute de locuitori au primit în triumf şase blindate şi soldaţi misterioşi veniţi pentru a întări forţele pro-ruse. Pe vehiculele lor blindate fluturau steaguri ruseşti şi cele ale republicii din Donbass proclamată de militarii pro-ruşi.
Ucraina este pe marginea prăpastiei şi a unui război civil. Dar mai grav este că principiul dominoului poate să declanşeze premizele celui de-al Treilea Război Mondial, dacă nu deja am intrat în această fază. Specialiştii se tem că acesta ar putea fi însă un război nuclear, cu consecinţe absolut catastrofale pentru omenire.
Uniunea Europeană pare neputincioasă şi este dependentă de gazele ruseşti, deocamdată, pentru a acţiona cu fermitate împotriva Rusiei, care este pe lauri mari. Garanţiile de securitate oferite de Occident ne amintesc cu tristeţe de alte garanţii, oferite de perfidul Albion şi de Franţa, în timpul nazismului, simple vorbe fără nicio acoperire şi care nu au împiedicat cotropirea ţării noastre şi a altora din Europa de Est de către ambiţiosul dictator Adolf Hitler.
Adevărul este că sprijinul poate să vină numai de la N.A.T.O., singura forţă capabilă de a se opune aspiraţiilor de putere manifestate de Putin, organizaţie militară care şi-a schimbat din mers viziunea geostrategică în urma anexării Crimeei de către Rusia.
În Europa de Est există o ameninţare reală la securitatea lumii, mai mult decât niciodată avându-se în vedere posibilitate unui război nuclear. Criza cu care ne confruntăm în prezent este extrem de gravă şi fără precedent. Ea schimbă din temelii politicile internaţionale şi strategiile. Nu este un Război Rece, deoarece s-a trecut deja la fapte prin anexarea Crimeei de către Rusia.
Vremea declaraţiilor şi ameninţărilor a trecut, credem. Acum, este nevoie de decizii ferme şi fără echivoc, pentru a nu se ajunge la un război nuclear şi la autodistrugerea civilizaţiei noastre.
Istoria este ciclică, se spune. Practic, paşii pe care i-am sesizat până acum sunt aproape identici cu cei din trecut. A existat o criză economică majoră premergătoare Marelui Război, au existat garanţii şi încălcări ale tratatelor internaţionale, anexări teritoriale etc. Nimic nou! Marile puteri se acuză reciproc dar acţionează tacit, se înarmează.
Mulţi se tem de revenirea militarismului german care este amplu susţinut de Bundestag. Un pericol real! Isteria separatistă care bântuie Europa dă frâu liber alteia, se pare, cu consecinţe dezastruoase pentru democraţie. Germania este pe punctul de a reveni la o politică externă agresivă şi ameninţă Rusia cu o confruntare militară.
Preşedintele Germaniei Joachim Gauck a declarat, în timpul unui discurs ţinut la 3 octombrie anul trecut că s-a sfârşit “politica de reţinere militară”. Imperialismul german este pe cale de a mărşălui spre Europa de Est, un drum foarte cunoscut de acesta, tradiţional.
Crimeea se poate dovedi ca un bumerang pentru Rusia, care trezeşte monştrii. Şi să nu uităm China, marea câştigătoare din aceste manevre, care tânjeşte de ani buni la Siberia! S-ar zice că a venit momentul ei…
Marian Deaconu