Biserica ortodoxă din Grecia este o jurisdicţie autocefală canonică a Bisericii ortodoxe. Termenul de Biserică ortodoxă greacă este impropriu căci el se poate aplica de asemenea la alte trei Biserici ortodoxe autocefale.
Şeful acestei Biserici este Hieronym al II-lea din Atena care înainte de alegerea sa, era mitropolit de Teba. Acum, poartă titlul de Arhiepiscop de Atena (arhidioceza se întinde peste 18 municipii din Attica), şi primul însărcinat de a prezida Sfântul Sinod al Bisericii din Grecia (are 77 de episcopi).
Teritoriul acestei Biserici este cel pe care îl cunoştea Grecia în momentul independenţei sale în 1830. Creta, Dodecanez şi Republica Monastică a Muntelui Athos nu se află sub jurisdicţia sa, dar în cadrul Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, ca şi în „Noile Teritorii” eliberate în 1912 (Epir, Macedonia, Tracia, Samos şi Ikaria), dar episcopii lor participă temporar la sinodurile Bisericii din Grecia.
Arhiepiscopul Atenei şi a întregii Grecii este ales de către Sfântul Sinod al Bisericii, care îi adună pe cei 77 de episcopi mitropoliţi (43 din „antica Grecie” şi 34 din „Noile Teritorii”). Dacă niciun candidat nu obţine mai mult de 50% la primul tur, este organizat un al doilea tur şi candidatul care a primit cele mai multe voturi este ales. Episcopii (mitropoliţii) din Creta şi din Dodecanez nu participă la viaţa Bisericii din Grecia şi nu iau parte la aceste alegeri.
Organul de conducere al Bisericii din Grecia este Sf. Sinod. Sediul său stă alături de biserica taxiarcilor, în cartierul spitalului Evangelismos din Atena.
Semnul Tau Phi nu face parte din Biserica ortodoxă a Greciei. El înseamnă „Taphos”, adică Sf. Mormânt şi este aplicat pe dependenţele Patriarhiei ortodoxe a Ierusalemului.