Bosonul, poarta spre o altă fizică

Bosonul, poarta spre o altă fizică

3.67 avg. rating (79% score) - 3 votes

A fost descoperit în sfârşit un boson ale cărui caracteristici sunt compatibile cu cele ale bosonului lui Higgs.

Bosonii sunt particule elementare care au spinul întreg şi satisfac statistica Bose-Einstein. Au fost denumiţi astfel după fizicianul indian Satyendra Nath Bose. Ei sunt responsabili de interacţiunea nucleară slabă, care este responsabilă pentru radioactivitate şi care acţionează asupra tuturor particulelor de materie cu spin 1/2, cum ar fi protonii şi neutronii, dar nu acţionează asupra particulelor cu spin 0,1 sau 2, cum ar fi fotonii sau gravitonii. Bosonii ridică însă multe probleme din punct de vedere teoretic.

Bosonul, poarta spre o altă fizică
CMS

CMS (Compact Muon Solenoid) este un detector de 15 metri în diametru şi de 14.000 de tone postat în sânul LHC (Large Hadron Collider). În circumferinţa de 27 kilometri a acestuia, circulă protoni cu o viteză apropiată de cea a luminii. Datorită CMS şi unui alt detector (botezat Atlas), este posibil să se observe coliziunile frontale între fasciculele de particule şi deci de a studia un boson ale cărui caracteristici sunt compatibile cu cele ale bosonului lui Higgs.

La ora actuală, fizicienii continuă, prin urmare, să acumuleze coliziuni pentru a stoca statisticile, în scopul de a se asigura că este vorba de celebrul boson al lui Higgs şi de a încerca să-i înţeleagă natura. Iar miza este mare căci „faptul că materia se poate organiza este direct legată de existenţa acestei noi particule”, după cum a declarat agenţiei AFP Yves Sirois, responsabil al CMS.

„Probabil este o poartă spre o nouă fizică”, a mai spus el, având în vedere supersimetria un fel de oglindă  universului super-particulei. „Este destul de probabil că, punând energie în LHC, în câţiva ani, vom fi în măsură de a descoperi materia neagră”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *