Bucătăria turcească

Bucătăria turcească

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Bucătăria turcească beneficiază de moştenirea otomană şi se află la intersecţia aromelor asiatice, orientale şi mediteraneene. Este una dintre cele mai bogate din lume. Bucătăria turcească s-a îmbogăţit graţie migraţiilor turcilor de-a lungul secolelor, din Asia centrală spre Europa. Printre elementele pe care turcii le-au adus din Asia centrală figurează iaurtul şi yufka (produse de foi de patiserie) care constituie baza baklavalei şi borek.

sarmale
sarmale

Prin poziţia sa geografică care permite o diversitate climatică, Turcia păstrează caracterul heterogen al bucătăriei sale. Cu toate acestea tradiţiile unui trecut îndepărtat sunt bine păstrate. Printre specialităţile turceşti cele mai cunoscute se numără dolma (sarmalele), doner kebab, manili, begendi, borek / beurek (patiserie), pilav / pilaf, kadaif / kenafeh (patiserie cu unt, paste şi nuci) etc. Bucătăria turcească este bogată în paste, carne, legume şi deserturi.

Există multe sortimente de supe: supă de iaurt cu orez / grâu, supe yayla / bugday aşi, supa Enzo Gelin, supă de linte, işkembe, maca Paca etc.
Ca aperitive, turcii apreciază: barbunya, cacik (castraveţi cu iaurt, usturoi şi mentă), arnavut cigeri (ficat de gâscă fript, ardei roşu, ceapă), humus, salată de vinete cu usturoi (patlican salatasi) etc. Kebabul este o mândrie naţională. Se foloseşte carne de oaie sau de pui care este marinată şi pusă la grătar la foc mic. Există foarte multe sortimente, extrem de gustoase.

Turcii beau multe sucuri naturale şi consumă des pastirma (pastramă), de preferinţă din carne de berbec tânăr, dar şi de cămilă, miel, capră şi de bou. De asemenea, kokorec, foarte populară în Balcani şi Anatolia, care constă în principal din intestine de miel proaspăt şi organe (plămâni, rinichi, ficat), servit ca un sandwich în pâine (yarim ekmek kokorec), dar şi ca garnitură.
În Grecia, este servit direct la proţap şi stropit cu suc de lămâie. Se consumă de obicei în timpul Paştelui.

Ca peşte, turcii adoră hamsi, sardine, calcan, palamut, lufer, cod, mezgit, peştele – spadă, lagos. Dar şi fructele de mare, creveţi, calamari şi midii. Turcii se dau în vânt după pilaf şi paste. Deserturile bucătăriei turceşti cuprind în primul rând baklava (patiserie îndulcită mult), kadayif, lokma (gogoşi în miere), pekmez (melaşă), helva, orez cu lapte (sutlac), desert pe bază de fructe. Şi nelipsita cafea!

Aceasta se pregăteşte într-un ibric numit cezve. Este servită cu un pahar de apă. După consumare, cutuma cere să se întoarcă ceaşca pe o farfuriuţă şi de a se citi viitorul.
Ceaiul de asemenea este la mare căutare, aproape nelipsit. Turcii mai consumă şi raki, un fel de lichior de ananas care se bea la masă, ideal cu peşte. I se zice laptele leului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *