Cade mitul subordonării orbeşti a Wehrmacht-ului

Cade mitul subordonării orbeşti a Wehrmacht-ului

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

August von Kageneck, german de origine alsaciană, s-a născut într-o familie nobilă. A intrat în Hitlerjugend în vara anului 1934, iar în 1936 a fost martorul remilitarizării Renaniei de către forţele germane. S-a angajat în armată în 1939, urmând tradiţia familei lui.

La 23 iunie 1941, la vârsta de 19 ani, a intrat în URSS în cadrul diviziei Panzer din Armata a 9-a în grupul de armate Centru. A luat parte la încercuirea Kievului, a luptat împotriva Moscovei şi la începutul campaniei de vară din 1942 în sectorul Voronej, la 25 iulia a fost grav rănit de un atac de T-34.

După luarea Tarnopolului a primit Crucea de Fier şi peste câteva luni, cea pentru clasa I. Abia acum a aflat de masacrele efectuate de Waffen SS, în special de cele ale diviziei SS Viking, la Tarnopol.

Cade mitul subordonării orbeşti a Whermacht
sursa foto Wikipedia

În martie 1942, Kageneck a primit medalia Frontului de Est, asemeni celor trei milioane de luptători germani de pe frontul din URSS. A luptat împotriva americanilor la Remagen, în 1944, după care a scăpat din încercuirea de la Rhur dar a fost luat prizonier de americani.

După război, August von Kageneck a publicat mai multe cărţi în Franţa despre experienţa lui de război ca „Locotenent de Panzer, Experienţă de conştiinţă” sau „Războiul din Est”, ori  „Crucea de Fier la putere”. Este vorba de biografia unui ofiţer german mai întâi enutziast de război, dar care după rănirea lui în Africa începe să se gândească, în cele din urmă la spânzurătoare, după participarea la puciul eşuat împotriva lui Hitler în 1944.

În lucrările lui, Kageneck pune capăt mitului care dorea să scutească de vină armata tradiţională de crime de război comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial lăsându-le numai în seama SS-ului. El arată că, în realitate, unii membrii ai Whermacht-ului au fost induşi în eroare în punerea în aplicare a genocidului nazist.

În ultima lui carte publicată, „Povestea noastră”, Kageneck, ca fost ofiţer al armatei germane, mărturiseşte că marea majoritate a germanilor a descoperit oroarea lagărelor de concentrare naziste abia după război, „fiecare fiind luat în vâltoarea războiului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *