Castelul Peleş din Sinaia este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat şi este prin valoarea sa istorică şi artistică, unul dintre cele mai importante monumente de acest gen din Europa celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX – lea.
Casa Regală a României se identifică cu acest monument de patrimoniu universal, conservarea optimă a castelului precum şi peisajul mirific care îl înconjoară, contribuind la plasarea în topul celor mai frumoase zece castele ale lumii.
Principele Carol I, ales domn al României în 1866, vizitează pentru întâia dată Sinaia în luna august a acelui an, rămânând fascinat de frumuseţea peisajului acestui mic sat de munte, pe atunci numit Podul Neagului. Câţiva ani mai târziu, în 1872, cumpără terenul de 1000 de pogoane, iar lucrările încep în 1873.
Au lucrat aici doi ani pentru terminarea amenajărilor, 300 de muncitori şi au depus eforturi pentru a stăpâni elementele capricioase ale naturii, cum ar fi cursurile subterane de apă sau alunecările de teren. Domnitorul a supravegheat personal, în detaliu, lucrările.
În anul 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede româneşti cu chipul lui Carol I (monede interzise de către suzeranitatea otomană).
Castelul Peleş, pe care domnitorul l-a văzut ca un „sediu” al noii dinastii, are inaugurarea oficială în 1883, aşezarea sa geografică pe Valea Prahovei nefiind întâmplătoare. Nu departe, la Predeal, era pe vremea aceea graniţa României cu imperiul Austro – Ungar. După unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul a ajuns să fie amplasat chiar în inima ţării.
La sfârşitul secolului al XIX – lea, castelul Peleş se număra printre cele mai moderne reşedinţe regale europene, beneficiind de electricitate, lift interior şi încâlzire centrală.
Pe lângă castel au fost construite Pelişorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foişor, Grajdurile, Uzina Electrică şi Vila Şipot. Până la terminarea castelului (1883), Regele Carol I şi Regina Elisabeta, au locuit la casa de vânătoare, terminată înaintea castelului. Datorită uzinei electrice proprii, Peleşul a fost primul castel electrificat din Europa.
Peleşul a avut o importanţă deosebită pentru istoria ţării noastre. Aici s-a născut, în 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930 – 1940), primul rege al dinastiei născut pe pământ românesc şi primul botezat în religia ortodoxă. Tot în 1921, la Foişor, s-a născut fiul său, regele Mihai I. Tot în acest an, are loc la Peleş, nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, la care participă o mulţime de personalităţi ale vremii, inclusiv Nicolae Iorga.
Peleşul a fost şi martorul unor evenimente mai puţin plăcute, moartea regelui Carol I în 1914, iar în 1933 a fost adus la Peleş corpul neînsufleţit al primului ministru I.Gh. Duca asasinat de legionari în gara Sinaia.
Devenit muzeu din 1953, apoi închis în perioada 1975 – 1990, reintegrat în circuitul turistic după Revoluţie, castelul Peleş ne încântă cu încăperile decorate cu o eleganţă aparte.
Cele mai importante săli de vizitat sunt:
- Holul de onoare, grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri şi statute. Plafonul mobil din sticlă, acţionat cu ajutorul uui motor electric sau printr-un sistem manual, după concepţia însuşi a regelui Carol I.
- Biblioteca regală, pe lângă cărţile alese, având punct de atracţie uşa secretă în spatele unui raft de cărţi, cale de acces către refugiu în diversele încăperi ale castelului.
- Sălile de arme cu peste 4.000 de piese europene şi orientale din secolele XIV – XVII, deosebită fiind o armură completă pentru cal şi cavaler, unică în România. De asemenea, coroane de oţel a regelui Carol făurită dintr-un tun otoman capturat în războiul de independenţă.
- Sala de muzică a devenit salon de serate muzicale la dorinţa reginei Elisabeta. Aici a concertat şi marele George Enescu.
- Sala Maură cu o fântână din marmură de Carrara, copie după o piesă din Cairo.
- Sala de teatru cu 60 de locuri şi loja regală stil Ludovic al XIV-lea.
- Salonul Turcesc care adăposteşte o colecţie de vase turceşti şi persane în alamă.
Regimul comunist a propagat ideea că Domeniul Regal Peleş ar fi fost parte a Domeniului Coroanei şi astfel în proprietatea României. Regele a evitat să folosească bani din lista civilă, astfel că Domeniul nu a făcut parte niciodată din Domeniile Coroanei, care erau proprietăţi ale statului doar puse la dispoziţia suveranului. După moartea Regelui Carol I, domeniul a trecut în proprietatea Regelui Ferdinand I şi a succesorului acestuia dinastic, Regele Mihai I.
Regele Carol al II – lea nu a avut niciodată domeniul de la Sinaia în proprietate şi astfel nepotul lui din căsătoria morganatica cu Ioana Zizi Lambrino nu are niciun drept de proprietate.
În anul 2006, guvernul nostru a anunţat retrocedarea castelului fostului rege Mihai I de România. Contrar zvonurilor, castelul nu a fost vândut statului Român pentru suma de 30 de milioane de euro. Deşi se află în proprietatea privată a Casei Regale, Regele Mihai a decis să păstreze în continuare calitatea de muzeu a castelului, lăsându-l în circuitul turistic şi oferind astfel o lecţie de bun simţ şi nobleţe.
Marius Luchis