Descoperirea energiei atomice, ADN-ului şi invenţia primelor calculatoare au intervenit după căderea lui Hitler şi a Germaniei naziste. Cursul istoriei ar fi fost dramatic de diferit dacă Hitler ar fi putut dispune de bomba atomică pentru război, de calculatoare pentru fişele indivizilor şi supraveghere electronică şi de manipulări genetice pentru experienţe monstruoase ale medicilor nazişti.
În 1990, Saddam Hussein a invadat Kuweit-ul după sosirea la putere a lui Gorbaciov. În timpurile vechilor regimuri comuniste, o intervenţie militară masivă a SUA contra unei ţări aliate URSS-ului ar fi fost imposibilă fără a se declanşa un al treilea război mondial.
Descoperiri simultane
Se întâmplă des ca o descoperire importantă să fie făcută simultan de mai mulţi cercetători, în ţări diferite şi la un interval de câteva zile. Totul se petrece ca şi cum creierele cercetătorilor, foarte sensibilizate la un acelaşi domeniu de cercetare în acelaşi moment, ar putea capta informaţii emise de creierul colegilor lor. O altă ipoteză: la începutul descoperirii lor, primii cercetători au creat simultan informaţia corespondentă într-un fel de « memorie colectivă », făcând astfel ca această informaţie să fie captată de alte creiere.
Descoperirea simultană a particulei PSI
Burton Richter, director la Stanford Linear Accelerator Center, conducea grupul care a conceput şi construit inelul de stocare SPEAR, care a început să funcţioneze în 1973. Graţie acestui accelerator el şi echipa sa au descoperit în 1974 o nouă particulă, pe care au numit-o PSI.
Samuel Ting a făcut aceeaşi descoperire, numind însă particula “J”. Independent şi aproape simultan, la Brookhaven, pe coasta de est a SUA. Cei doi cercetători au împărţit premiul Nobel de fizică în 1976.