Cauzele Primului Război Mondial

Cauzele Primului Război Mondial

5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

Cauza începerii Primului Război Mondial, se spune în toate studiile de istorie, se datorează asasinării arhiducelui Franz Ferdinand şi a soţiei lui, la 28 iunie 1914 la Sarajevo.

În Europa existau însă tensiuni extrem de puternice şi o mare dorinţă de reîmpărţire teritorială a lumii. De fapt, se aştepta un simplu pretext, cum s-a şi dovedit. Imperiul Habsburgic a declarat război Serbiei ca urmare a asasinării arhiducelui, urmată a doua zi de intrarea în război a Rusiei. Celelate mari puteri europene au intrat în Marele Război eşalonat dar decis.

Unele fenomene se puteau însă observa de către analiştii atenţi, cum erau prelungirea duratei de serviciu militar şi a personalului, conversia anumitor industrii în industrii grele, precum şi pregătirea planurilor de război (Planul Schlieffen pentru germani şi Planul XVII pentru francezi) lăsau să se întrevadă clar că se pregătea un război.

Franţa dorea să recupereze Alsacia şi Lorrena, Rusia aspira să aibă acces la Marea Mediterană bazându-se pe susţinerea necondiţionată a popoarelor slave din Balcani. Pe de altă parte, exista competiţia comercială germano-engleză la nivel internaţional şi dorinţa SUA, deşi izolaţionistă, de a contra puterea Germaniei, tot mai ameninţătoare. Flota germană jena serios interesele Imperiului Britanic în lume.

 

Cauzele Primului Război Mondial
sursa foto Wikipedia

Imperiul Austro-Ungar, care se confrunta cu sute de probleme, printre care la mare preţ era chestiunea naţionalităţilor şi Transilvania, abia îşi trăgea răsuflarea şi conta pe izbucnirea acestui conflict pentru a-şi putea consolida poziţia zdruncinată de imperiu.

Când Serbiei i s-a declarat război, Rusia, marea protectoare a popoarelor slave a intervenit imediat, pentru că simţea că este de datoria ei să aibă grijă de protejata sa. Numai Marea Britanie a ezitat câteva zile. Ceea ce putea să fie un simplu conflict balcanic, s-a transformat destul de repede în unul european, apoi mondial prin intrarea în război a Imperiului Otoman şi a Rusiei. Toată lumea ştia că Balcanii reprezentau „butoiul cu pulbere” şi au mizat pe asta.

Fiecare se simţea ameninţat, era o situaţie complexă. Existau, de asemenea blocurile de alianţe, interesele naţionale şi sociale, insecuritatea. SUA se găsea în expansiune economică în industria chimică şi ameninţa Germania, puterea mondială în acest domeniu, chiar Anglia. Lumea se afla într-o continuă mişcare în ape foarte tulburi…

Interesele comerciale erau enorme. De pildă, calea ferată germană care pleca din Turcia spre India, sau companiile navale britanice care intraseră acut în competiţie cu cele germane şi americane etc.

Ce-i drept, elementul declanşator al Primului Război Mondial a fost asasinatul de la Sarajevo dar parcă toată lumea îl aştepta!

În 1914, petrolul devenise deja o resursă strategică majoră. Dacă Germania avea acces direct la zăcămintele din Iraq, se termina cu supremaţia Marii Britanii asupra rutelor maritime comerciale, deoarece germanii puteau pur şi simplu să le înlocuiască prin cale terestră şi puteau să se lipsească de aprovizionarea americană în petrol. Dar pentru britanici, aşa ceva era inacceptabil deoarece se risca de a se face din Germania prima putere mondială. În plus, prin dinastia germană de Hohenzollern care domnea în România, avea acces relativ uşor la resursele petroliere uriaşe ale ţării noastre.

România avea aspiraţii de unire teritorială de veacuri pe care Germania i le putea facilita condiţionat, desigur.

Rusia, în schimb, era imposibil de a abandona Serbia în aceste circumstanţe favorabile pentru ea în favoarea Puterilor Centrale, nu atât din solidaritate slavă, ci mai ales pentru că urmărea să se extindă în Balcani şi să aibă acces la Mediterana, visul său. Rusia dorea acest război.

Franţa aştepta şi ea de 40 de ani acest război ca să recupereze provinciile sale istorice Alsacia şi Lorrena, de care nu s-a consolat niciodată că le-a pierdut. O pierdere mai mare decât tot imperiul său colonial! Dorea revanşa, fireşte.

Dar una peste alta, existau interesele financiare. Marea Britanie a creat FED cu un an înainte de începerea războiului, care a permis creaţia monetară (banii din hârtie) pe care îi putea avea la cereri de împrumuturi.

Lumea era într-un fel pregătită pentru Marele Război şi nu a surprins pe nimeni că a început. Germania nu revendica niciun teritoriu dar dorea să împartă imperiul colonial şi spaţiile maritime cu Anglia. Pacea era o utopie în ochii tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *