În 1204, cea de-a Patra Cruciadă a cucerit Constantinopolul prin bravura cavalerilor templieri şi astfel s-a fondat Imperiul latin de Orient de către Balduin al V-lea de Hainault, devenind apoi împărat. El s-a decis să recucerească vechile pământuri ale Imperiului bizantin, inclusiv cele care se aflau sub autoritatea ţarului Ioan Kaloian, care se baza, în plus, pe aristocraţia grecească din Tracia, foarte nemulţumită de cruciaţi.
La 14 aprilie 1205, armata ţarului a surprins cavaleria latină la nord de Adrianopol şi cavalerii cruciaţi au fost învinşi de către suveranul bulgar Ioan Kaloian (cronicile vremii precizau că acesta domnea peste Regnum Bulgarorum et Valachorum, adică peste regatul bulgarilor şi valahilor, astăzi numit Al doilea imperiu bulgar, sau Regatul Bulgaro-Valah), în bătălia de la Adrianopol.
Împăratul Imperiului latin de Orient a fost capturat şi încarcerat la Veliko Tarnovo, unde a fost ucis sau a murit, nu se ştie exact. În bătălie a pierit şi contele Ludovic de Blois.
Dogele Veneţiei Enrico Dandolo (care a fost ales în funcţie la vârsta de 85 de ani), a condus resturile armatei imperiale la Constantinopol, însă a murit din cauza epuizării în timpul acestei retrageri, în luna mai, la vârsta de 97 de ani. ( Se spune că după cucerirea Constantinopolului, la 29 mai 1453 de către armata lui Mahomed al II-ea, oasele lui au fost dezgopate şi date câinilor.)
În aceeaşi campanie strălucită, Kaloian a cucerit Serres şi Philippopolis, precum şi o mare parte a teritoriilor deţinute de latini în Tracia şi Macedonia.
Kaloian era fratele lui Ioan Asan I şi al lui Petre Asan, fondatorii dinastiei Asenide. Fusese trimis, după obiceiul vremii la Constantinopol, ca ostatic, de unde a reuşit să scape şi să revină în Bulgaria în jurul anului 1189. După asasinarea fraţilor lui, a rămas singurul suveran, în 1197.
La scurt timp după acest dezastru suporta de luptătorii lui Christos, regele Balduin I al Ierusalimului a murit în capitala regatului bulgar, Tarnovo.
În 2007, arheologul Nikolai Ovcharov, supranumit de mass-media din această ţară „bulgarul Indian Jones”, a anunţat că a descoperit un cimitir al cavalerilor templieri în satul Nisovo, situat la 20 kilometri de Ruse, unde se găsesc de altfel foarte multe cruci cu însemne templiere şi ale crucii malteze!
Istoricul bulgar consideră că existenţa acestui cimitir este o dovadă reală a faptului că foarte mulţi cavaleri templieri au reuşit să se salveze după decimarea Ordinului Templier în 1307 şi că şi-au găsit refugiul în Bulgaria şi la Constantinopol, cu siguranţă.
Care este însă adevărul despre cimitirul abandonat de la Nisovo? Timp de generaţii, localnicii au numit cimitirul Konskoto Grobishte, sau Cimitirul de cai. Bulgarii considerau că aici au fost îngropate victimele unei epidemii teribile de ciumă.
În Balcani şi în special în nord-vestul Bulgariei există numeroase cimitire, unele ascunse în locuri inaccesibile şi pline de cruci străvechi, din epoca medievală, necunoscute istoricilor, complet uitate.
Multe cruci poartă de altfel însemnul crucii malteze, un simbol extrem de vechi în Balcani şi în regiunea mediteraneeană, cunoscut încă din epoca preistorică şi care se găsea pe obiectele ritualice, în special.
Cu toate aste, în cimitirul vechi din Nisovo, unde există peste 70 de cruci vechi, arheologul bulgar Ovcharov nu a descoperit, în urma săpăturilor efectuate schelete ale vreunui cavaler templier, ci numai pe cel al unei femei cu un copil în braţe.
De ce există însă atât de multe însemne templiere, dincolo de simbolul crucii malteze, pe crucile pe care le-am studiat la Nisovo? A fost sau nu o epidemie de ciumă în regiune şi cavalerii templieri au fost surprinşi de ea? Sau s-a dat o bătălie cu bulgarii ostili cavalerilor occidentali şi acum evită să dezvăluie adevărul opiniei publice? Sau nu ştiu? Oricum, acest cimitir vechi şi abandonat există şi vă aşteaptă. Vizitaţi locurile magnifice şi sălbatice de la Nisovo şi puteţi să vă convingeţi singuri, dacă doriţi.
istoric Marian Deaconu