O brățară găsită recent în Siberia a fost datată de către oamenii de ştiinţă ca având vârsta de 40.000 de ani! Practic, este cea mai veche piesă de bijuterii descoperită vreodată pe Terra.
Brăţara a fost scoasă la lumina zilei într-un loc numit peştera Denisova (în apropiere de satul Ciorny Anui), la aproximativ 150 de kilometri de oraşul Barnaul, în regiunea Altai din Siberia în 2008 și după o analiză detaliată experții ruși au accepta vârsta brăţării ca fiind corectă.
Oamenii de ştiinţă au concluzionat că ea a fost făcută de strămoșii noștri preistorici umani, denisovanii, o specie de oameni dispărută, distinctă însă genetic de neanderthalieni și de omul modern, și arată că posedau tehnologii cu mult mai avansate decât s-ar fi crezut.
Dar ceea ce face ca descoperirea să fie specială este faptul că tehnologia de fabricare este mai frecventă la o perioadă mult mai târzie, cum ar fi neolitic. Nu este clar cum au putut denisovanii să confecţioneze această brățară misterioasă.
În revista Novosibirsk, dr. Derevyanko a declarat: „S-au găsit două fragmente de brățară cu o lățime de 2,7 cm și o grosime de 9 cm. Diametrul estimat al brăţării a fost de 7 cm. Lângă una dintre crăpături era o gaură forată cu un diametru de circa 8 cm.”
„Studiind acestea, oamenii de ştiinţă au constatat că viteza de rotație a burghiului a fost destul de mare, fluctuațiile minime, și că acolo a fost aplicat un foraj cu o implementare – tehnologie care este comună pentru timpurile recente”, a spus omul de ştiinţă pentru Siberian Times.
Brăţara este confecţionată din clorit iar în interiorul ei se disting clar urme de foraj.
Studiile genetice confirmă faptul că scheletele denisovanilor, care datează de acum 600.000 ani au fost destul de diferite atât de neanderthalieni cât și de omul modern. Dar ei au coexistat cu ambele specii iar înainte de dispariţia lor, după cum sugerează dovezile ADN, denisovanii trebuie să se fi încrucișat cu o specie umană timpurie, dacă nu chiar cu una extraterestră.