Beijing este de neclintit şi-şi continuă lucrările în forţă în Marea Chinei de Sud, în pofida opoziţiei manifestată acut de către SUA.
China și-a intensificat construcția unei insule artificiale de anul trecut. Guvernul chinez spune că această insulă este de fapt un avanpost militar necesar în caz de catastrofă, la navigare, pentru căutarea și salvarea oamenilor aflaţi în pericol.
Pista de trei kilometri construită pe o insulă artificială din această zonă s-a finalizat, scrie The Independent. Obiectivul prioritar al Chinei este de a proiecta puterea militară a Beijingului din Marea Chinei, teritoriu maritim disputat intens de China, Filipine, Malaezia, Brunei și Taiwan.
Agenţia de presă australiană Sydney Morning Herald susţine că responsabilii australieni se neliniştesc de faptul că de-a lungul insulei s-au implementat radare şi baterii de rachete sol-aer, după ce partidul comunist din China şi-a schimbat strategia militară care acum este una ofensivă şi are ambiţii mondiale, ca şi Rusia.
Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, baza militară recent finalizată pe insula artificială va fi, de asemenea, formată din două heliporturi, zece antene de satelit și un turn radar. O navă chineză este mereu vizibilă în fotografii.
Departamentul de Stat al Statelor Unite, compară comportamentul agresiv al Beijingului în Marea Chinei de Sud cu cel al lui Vladimir Putin în estul Ucrainei. “Fie că este Ucraina sau Marea Chinei de Sud, vedem acţiuni rezultate din dorinţele unilaterale de a schimba lucrurile, într-un mod coercitiv – fărădelegile împotriva cărora Statele Unite și aliații noștri se opun,” a spus Tony Blinken, secretar de stat adjunct.
“Trebuie ca China și toţi reclamanții să-şi oprească acțiunile și să-şi rezolva disputele în conformitate cu prevederile legii”, a mai spus Tony Blinken.