Assasinarea de către persoane necunoscute a lui Boris Efimovici Nemţov ridică multe semne de întrebare. Liderul liberal a fost unul dintre cei mai aprigi opozanți ai regimului președintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.
A fost ucis cu sânge rece într-o noapte ploioasă, la 27 februarie a.c. pe străzile din Moscova, chiar la doi paşi de Kremlin. Asasinul l-a împușcat de patru ori în piept în plin centrul Moscovei, în timp ce acesta se plimba cu prietena lui de origine ucraineană, Anna Duriţkaya și a fugit cu o maşină (filmată de la mare distanţă de o cameră video a unei televiziuni particulare) fără să fi fost reținut.
Nici măcar nu s-a putut filma drama deoarece, printr-o întâmplare bizară, toate camerele video care împânzesc zona Kremlinului, nu funcţionau la acea oră. Chipurile, erau în revizie!
„Este evident că organizatorii şi autorii acestei crime erau informaţi de traseul său”, scrie Le Temps.
Preţ de mai multe ore, presa occidentală și mai ales mass-media din Ucraina au vorbit intens despre acest eveniment, prezentând figura lui Nemţov ca politician de opoziție de cea mai mare importanță în Rusia, Kievul indicând între altele şi faptul că el ar fi fost ucis din ordinul lui Vladimir Putin.
Președintele ucrainean Petro Poroșenko a scris pe contul său de pe Facebook: “(n. red. – Nemţov) a fost o punte între Ucraina și Rusia, și acest pod a fost distrus de focurile de armă ale unui asasin. Cred că nu este întâmplător.”
La televiziunea ucraineană, liderul de la Kiev a dat asigurări că Boris Nemţov a fost ucis pentru că “zicea că va dezvălui probele convingătoare ale implicării forțelor armatei ruse în Ucraina. Cineva a fost foarte speriat, l-au ucis.”
Dar cine ar putea beneficia oare de pe urmele acestei crime politice? Majoritatea analiştilor politici consideră că președintele Vladimir Putin, care deţine în stadiul actual o popularitate foarte mare în Rusia, cu un sprijin popular fără precedent de aproximativ 75% , nu ar fi putut comanda un astfel de act teribil care i-ar fi ştirbit cu siguranţă din prestigiu în ochii rușilor.
Mai mult, mass-media occidentală citeaza participarea fostului ministru Nemţov în guvernul lui Boris Elțîn. Un preşedinte alcoolic recunoscut şi urât în toată Rusia și considerat a fi una dintre plăgile din perioada întunecată de după prăbușirea Uniunii Sovietice. A condus Rusia într-o stare de totală anarhie, o perioadă în care mafia era atotputernică și corupția larg răspândită.
Preşedintele Vladimir Putin nu avea niciun interes să-l ucidă pe Boris Nemţov! Este destul de inteligent și de abil ca să nu recurgă la serviciile unui criminal pentru a-şi elimina un adversar politic destul de incomod, care nu putea să adune totuşi mase de oameni pe străzile Moscovei avându-se în vedere că regimul din Rusia este destul de sever cu asemenea gen de manifestaţii anti guvernamentale.
Dar cine ar beneficia de această crimă? Toţi ochii se îndreaptă în primul rând spre Kiev, care ar avea deja argumente puternice pentru a-l contracara pe președintele Putin, care a instaurat în Rusia un regim de adevărată teroare. Crima ar fi putut fi comandată, într-un mod concertat sau executată numai de un om înarmat izolat din extrema dreapta din Ucraina, în folosul ţării vecine.
Pe teritoriul Rusiei trăiesc mulţi ucraineni, aşadar operațiunea era ușor de realizat.. Este evident că guvernul Poroșenko și aşa zişii extremiști neo-nazişti naționalişti ucrainene ar fi primii beneficiari ai morţii lui Boris Nemţov.
Dar de această crimă ar putea profita, în egală măsură şi cancelariile occidentale aflate în tratative complicate şi cu Putin. Evenimentul a căzut ca un duş rece peste preşedintele Rusiei care acum conduce el însuşi investigaţiile, deoarece are tot innteresul de a se afla adevărul cât mai repede.
Unele voci au susţinut ipoteza că de această crimă nu ar fi străină nici SUA, că Nemţov era de fapt spion CIA încă de pe timpul lui Elţân, că el ar fi fost asasinat de reţeaua secretă Gladio etc. Cum mama lui Boris Nemţov este evreică, nu ne-ar mira să auzim şi de o posibilă implicare a Mossad sau terorişti. Scenariile complotului internaţional au cale liberă până la aflarea adevărului, dacă se va face.