Motto:
“Pe om nu îl găsești niciunde fără uneltele sale, oricare ar fi acestea. Fără unelte omul nu înseamnă nimic. Cu unelte, omul înseamnă totul. Folosindu-le, un munte de granit se topește în praf de lumină în fața lui.”
Ucenicul francmason este un nou-născut ce încearcă pentru prima oară să meargă, care ascultă cuvintele părinților lui pentru a putea vorbi în curând, este cel care orice vede, aude sau simte îi pare nesigur și necunoscut. Iată astfel de ce ucenicul este considerat asemeni pietrei brute, cea care tocmai a fost scoasă din carieră și care trebuie tăiată și șlefuită înainte de a putea fi așezată la locul ei în templu. După inițiere, ucenicul deja și-a început călătoria și implicit trebuie să înceapă propria sa modelare. Are la dispoziție două unelte, simbolice, ciocanul și dalta, pe care folosindu-le, se va perfecționa șlefuind piatra brută care este el însuși.
Dalta și ciocanul, aceste două unelte definitorii ale Masonului, prezintă o semnificație simbolică deosebită. În primul rând, sunt unelte de acțiune individuală, ceea ce presupune că obținerea la final a pietrei șlefuite stă doar în mâinile ucenicului însuși, în voință, inteligență și discernământul său. În al doilea rând, sunt unelte complementare căci așa cum dalta completează ciocanul, aceasta devenindu-i indispensabilă, la fel și ea devine neputincioasă fără viguroasa lovitură de ciocan. Simbolic, ciocanul este reprezentarea pasiunii, a perfecționării voinței și capacității de a aduce energie într-o situație iar dalta simbolizează educația, capacitatea de judecată și de analiză, care echilibrează pasiunea. Împreună, prin combinarea forței voinței cu cea a capacității de a discerne, aceste unelte oferă ucenicului atingerea perfecțiunii treptată a operei, prin armonie în forme, precizie și frumusețe în lucrare.
Mai mult decât atât, ciocanul, reprezintă forța conștiinței, vocea propriului nostru suflet, determinarea de a izbuti pentru bine. Ciocanul este folosit pentru a elibera inima și conștiința noastră de toate viciile și excesele vieții, pregătindu-ne mintea și pe noi, ca pietre vii, pentru a construi spiritual temple perfecte. Dalta la rândul ei simbolizează disciplina și în special judecata, mai exact capacitatea de judecată, mai exact capacitatea de a distinge părțile utile ale pietrei, esențiale pentru a construi, de cele inutile. Însă nu trebuie să uităm niciodată: în permanență dalta trebuie ascuțită, pe de o parte pentru ca inteligența să acționeze cu subtilitate iar pe de altă parte că mereu avem nevoie de reînoirea cunoștințelor, în caz contrar intelectul rămânând pasiv.
Citind cele de mai sus, înțelegem că Masoneria este mai mult decât simbolism și ritual. Masoneria este un mod de viață. Iată de ce nu este suficient doar să învățăm și doar să înțelegem lecțiile Masoneriei. Acestea trebuiesc trăite, de fiecare dintre noi, în fiecare zi! Indiferent de grad, va trebui să trăim întotdeauna încercând să ne supunem pasiunile și învățând a ne perfecționa continuu. Simbolic, putem considera că toată viața vom rămâne ucenici.