Criza ucraineană ar pute degenera într-un război nuclear

Criza ucraineană ar pute degenera într-un război nuclear

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Criza ucraineană ar putea degenera într-un război nuclear, pentru că Moscova se simte încercuită şi tot mai ameninţată (inclusiv prin scutul antirachetă de la Deveselu). De aceea, conform vechiului său stil de care nu s-a debarasat niciodată, Rusia aflată sub conducerea lui Vladimir Putin ameninţă cu folosirea forţei nucleare în caz de o eventuală agresiune din partea NATO.

Evidentă că nu sunt decât scheme de lucru luate în calcul de către strategii militari ruşi dar care au darul de a înfricoşa lumea, deoarece nu a existat niciodată o ameninţare explicită în acest sens din partea UE, NATO sau SUA!

Un studiu efectuat în 2001 de către RAND Corporation a ajuns la concluzia că o super putere ca Rusia, aflată într-o situaţie extremă şi care deţine aproximativ 2000 de focoase nucleare non strategice în arsenalul său operaţional, ar putea oricând să le folosească.

Studiul în cauză spune că doctrina militară rusă admite explicit posibilitatea de a utiliza arma nucleară pentru a provoca escaladarea unui conflict regional sau în sens invers să-l dezescaladeze. În mod clar şi logic, având în vedere criza din Estul Ucrainei, multe ţinte ar viza imediat teritoriul acesteia!

Criza ucraineană ar pute degenera într

SUA este prima ţară din lume care a dezvoltat şi folosit armele nucleare (în bombardamentele atomice de la Hiroşima şi Nagasaki din timpul celui de-al Doilea Război Mondial).

Între 1945 şi 1990, americanii au fabricat peste 70.000 de arme nucleare, sub 65 de forme diverse, ajungând până la o putere de 25 de megatone, pentru care au cheltuit cel puţin 5.800 de miliarde de dolari.

Riscul izbucnirii unui război nuclear este întotdeauna imens, acum mai mult decât niciodată datorită escaladării conflictului armat din Estul Ucrainei.

În 2006, SUA menţinea un arsenal impresionant de aproximativ 9.960 de arme nucleare operaţionale, din care 1.955 aflate pe bombardiere strategice (B-52, B-1B, B-2) şi 2.016 la bordul submarinelor nucleare (de clasă Ohio).

Dacă o confruntare militară directă la sol între NATO şi Rusia ar deveni incontrolabilă, doctrina rusească admite folosirea armelor nucleare. Iar Ucraina se află la numai 350 de kilometri de Moscova!

De la începutul conflictului (în aprilie 2014)  care a opus armata ucrineană împotriva forţelor separatiste pro-ruse, au murit 5.000 de persoane, conform unui raport publicat de Organizaţia pentru securitate şi cooperare în Europa (OSCE).

Criza ucraineană ar pute degenera într (1)Fostul cancelar al Germaniei Helmut Schmidt a atenţionat împotriva pericolelor izbucnirii celui de-al Treile Război Mondial datorită crizei ucrainene. El consideră situaţia “din ce în ce mai comparabilă cu cea din august 1914”.

Ne îndreptăm cu paşi rapizi spre acest conflict major devastator? Armele nucleare constituie unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătatea întregii omeniri. În cazul unei explozii nucleare, persoanele care se află în apropierea exploziei pe o rază de mai mulţi kilometri nu au nicio şansă de supravieţuire.

În urma exploziei nucleare, materialul radioactiv şi toxic va fi purtat de vânt şi de ploaie, cauzând astfel diferite forme de cancer, malformaţii congenitale, retardaţi mental, distrugerea sistemului imunitar, naşterea de copii morţi, vomitări şi diaree gravă etc. Hrana şi apa vor fi contaminate radioaciv, reţelele întrerupte.

Dar Rusia nu este singura ţintă vizată de Pentagon! Un document de lucru al Ministerului american al Apărării al SUA arată că aceasta ar putea lovi preventiv contra teroriştilor pentru a-i forţa să renunţe la folosirea armelor de distrugere masive, scrie Associated Press, citând Washington Post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *