Cutremurul devastator cu magnitudinea de 7,8 care a avut loc în Nepal la 25 aprilie a deplasat muntele Everest, cel mai înalt vârf din lume (8.848 m), cu 3 cm către sud-vest, a declarat recent Administrația naţională chineză de studii, cartografiere și informații geologice.
Conform unui studiu efectuat de această administrație, Everest s-a ridicat cu 3 cm în cursul ultimului deceniu, cu 0,3 cm / an, deplasându-se cu 40 de centimetri către nord-est, adică cu un ritm de 4 cm pe an. Masivul Everest „se deplasează în mod constant spre nord-est și cutremurul i-a produs un salt mic în direcția opusă”, a declarat directorul adjunct al Institutului de geologie al autorității chineze pentru seisme, Xu Xiwei, citat de China Daily. Amplitudinea mişcării este „normală”, a mai spus el.
Situat la granița dintre Nepal și Regiunea Autonomă chineză a Tibetului, Everestul este un punct bun de observație a circulaţiei plăcilor etectonice urasiene şi indiene, care se întâlnesc în această regiune foarte seismică, a spus el.
Al doilea cutremur care a survenit în Nepal pe 12 mai, cu o magnitudine de 7.5, nu a provocat nicio deplasare specială a Everestului, conform studiului, realizat cu ajutorul mijloacelor de măsurare prin satelit.
Cutremurul dublu a făcut peste 8.700 de morți în Nepal și a fost fatal pentru alpiniștii care se aflau în acel moment pe Everest, cel puțin 18 dintre ei pierzându-şi viaţa în avalanșe.