Daniela Ploia: Publicul este însuşi seva existenţei mele ca artist.

Daniela Ploia: Publicul este însuşi seva existenţei mele ca artist.

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Dacă aşi simţi că nu bucur sufletul publicului şi că nu sunt apreciată de el, nu cred că aş mai merge pe scenă. Daniela Ploia este una dintre cele mai îndrăgite soliste de muzică populară de la noi. Cântecele ei te sensibilizează foarte mult şi apropare că te răscolesc. Oricum, rămân întipărite în inimă pe vecie, cum se întâmplă în cazul marilor vedete, precum Maria Tănase sau Ioana Radu.

A avut amabilitatea de a ne acorda un scurt interviu pentru paginile revistei noastre.

Când aţi început activitatea artistică?

Nu pot spune că de mică am început să cânt,ci mai târziu, abia în clasa a-V-a.

Copyright Daniela Ploia
Copyright Daniela Ploia

Aţi ştiut că aveţi talent de mică?

Dupa cum spuneam, în clasa a-V-a la ora de dirigenţie cu doamna dirigintă, profesor Ciocionoiu Luciana, punându-ne pe fiecare să interpretăm câte ceva din hobby-urile noastre, a descoperit că eu moştenesc acest har de la mama şi mătuşa mea, pe care le ştia fiindu-i eleve, că interpretau muzică populară.

Parinţii şi prietenii v-au susţinut şi încurajat în acest demers?

Bineînţeles  că după ce am fost descoperită de doamna dirigintă, am fost pusă să cânt la evenimentele din şcoală şi trimisă la diferite concursuri ale şcolii, iar părinţii mi-au fost alături, inclusiv prietenii, printre care colega şi prietena mea din copilărie Janina Ghegu, care m-a încurajat şi a insistat să merg pentru prima dată la un concurs mare în afara şcolii, la Radio Oltenia Craiova, “Vedete în devenire”, realizata de doamna Liliana Hinoveanu Ursu, unde am obţinut locul întâi.

Se poate trăi din această meserie în România?

Cu siguranţă da, pentru că poporul român iubeşte muzica populară, iar cei care au făcut o carieră din aceasta, câşstigă destul de frumos din auzite, pe când eu având funcţia de inginer cânt doar din pasiune şi câştig mai puţin decât cei profesionişti, deşi am absolvit cursurile şcolii populare de arte din Timişoara.

Care sunt artiştii dvs. preferaţi din acest domeniu?

Ca orice solist la început de drum ,dintre marile nume de artişti consacraţi ai muzicii populare româneşti indrăgesc foarte mult pe doamnele Maria Ciobanu, Maria Loga, Niculina Stoican (ale căror piese le mai interpretez la diferite evenimente), asta din zona Olteniei (zona mea de provenienţă), iar din zona Banatului, unde trăiesc de ani buni, preferaţii mei sunt doamna Nicoleta Voica, Liliana Laichici, Dumitru Teleagă, ale căror piese deasemenea le mai interpretez în spectacole.

Cu cine colaboraţi dintre ei?

Fiind la început de drum încă nu pot să spun că sunt afirmată şi împrejurările au făcut ca să nu am şansa să colaborez ci doar să-i cunosc pe fiecare în parte, ba chiar cu doamna Maria Ciobanu am reuşit să şi interpretez pe scena Operei din Timişoara, în cadrul unui spectacol susţinut de dumneaei, un cântec cunoscut al dânsei.

Cum sunteţi primită de către public? Cum l-aţi defini?

Am observat că în toate prezentările mele am fost primită cu foarte multă căldură şi multe aplauze fapt ce m-a determinat să cred că sunt plăcuta publicului, iar publicul este ca un juriu destul de exigent, de a cărui notă, chiar nerostită, noi artiştii trebuie să ţinem seama, că e mai valoroasă decât a unui juriu nominalizat.

Există concurenţă între artiştii romani de muzică populară?

Din observaţiile mele făcute de-a lungul anilor, pot spune că este o concurenţă acerbă şi din nefericire chiar invidie, ceea ce nu ar trebui să existe în muzica populară, pentru că ea este izvorul ce porneşte din sufletul poporului român.

Cum trec peste criza? Dar dvs.?

Ştiind că poporul român este însetat de muzică populară şi preţuieşte tradiţiile ,acest fapt făcându-l să petreacă şi la bine şi la rău, bănuiesc că artiştii consacraţi, încă câştigă destul de bine încât să nu simtă foarte tare criza, iar eu mă străduiesc ca, cu salariul meu de bugetar şi cu ce mai câştig din muzică să trec şi eu de criză cu bine şi să sper la mai mult.

Ce ar trebui să facă statul pentru artiştii săi?

Spunându-se la fiecare pas “că nu sunt bani” ,totu ;i statul roman ar trebui s[ susţină mai mult adevăratele talente şi să înlesnească apariţiile TV ale acestora fără prea mari eforturi financiare din partea artiştiilor talentaţi care mai rar apar la televizor ,decât foarte multe non talente, care totuşi au bani.

Care ar fi, în opinia dvs., rolul artistului de muzică populară în societatea noastră?

În opinia mea artistul de muzică populară este ca o carte de vizită a poporului nostru, prin care se cunosc foarte multe tradiţii şi trăsături care ne definesc ca popor român.

Ce realizări notabile aveţi până acum?

În afară de absolvirea cursurilor universitare şi postuniversitare la curs de zi cu bursă de merit, neobligându-i pe părinţii mei să mă susţină financiar, pe plan artistic  am obţinut multe diplome la diferite concursuri şi festivaluri, cel mai notabil fiind trofeul la festivalul -concurs Constantin Gherghina din Orşova.

Unde v-aţi situa în cariera dvs.?

Mă consider încă la început de drum deoarece pe plan local  sunt destul de cunoscută şi apreciată dar nu în toată ţara, însă mă străduiesc să urc treaptă cu treaptă spre afirmare.

Concertele la care participaţi vă ajută într-un fel în carieră?

Categoric da, deoarece mă fac cunoscută publicului din ce în ce mai larg, de care vă spuneam că mă primeşte cu căldură.

Talentul este totul?

În primul rând este absolut necesar talentul, fără el nu ai ce căuta pe scenă, dar pe lângă talent trebuie o cultură muzicală foarte vastă şi foarte multă muncă cu vocea, dar şi cu prezenţa scenică.

Cum v-aţi defini?

Mă consider o persoană absolut obişnuită, cu toate trăirile mele bune şi rele, spontană, francă, care în urma realizărilor sale nu se gândeşte să-şi uite rădăcinile şi locurile de unde a plecat.

Ce reprezintă publicul pentru dvs.?

Publicul este însuşi seva existenţei mele ca artist. Dacă aşi simţi că nu bucur sufletul publicului şi că nu sunt apreciată de el, nu cred că aş mai merge pe scenă.

Ce planuri imediate aveţi pe plan personal şi artistic?

În primul rând pe plan personal îmi doresc întemeierea unei familii, considerând că este deja timpul optim pentru aceasta, iar pe plan artistic îmi doresc din tot sufletul realizarea unui prim album care implică totuşi foarte multe eforturi financiare, cărora sper să le fac faţă.

Familia susţine toate demersurile dvs.?

Familia mi-a fost şi îmi este alături tot timpul susţinându-mă în deciziile mele, iar pe plan artistic chiar ajutându-mă  în colecţionarea şi recondiţionarea costumelor populare foarte vechi şi autentice care pentru mine sunt mult mai valoroase, sunt ca un tezaur, faţă de cele noi şi strălucitoare.

Ce ar trebui făcut pentru a menţine vie dragostea pentru muzica populară?

În primul rând consider că este necesară implicarea statului român în sprijinirea soliştilor de muzică populară înzestraţi cu talent, iar familiilor le revine datoria sfântă de-a menţine vie tradiţia, care ne defineşte ca popor.

Vă consideraţi realizată pe plan artistic?

Nu aş îndrăzni să mă consider realizată, mai ales că nu mi-am împlinit visul de-a scoate un album pe piaţă şi cred că nici cei consacraţi nu pot susţine deplina lor realizare pentru totdeauna, mai este loc de “şi mai bine.”

Interviu realizat de Marian Deaconu

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *