Emma Bruchard a fost arestată în 1944. Soţul său făcea parte din rezistenţa de la Migennes (Franţa), un centru feroviar foarte important. Ea a fost deportată la 6 iunie 1944 la Ravensbruck, apoi la Buchenwald.
Allgemeiner Deutscher Nachrichtendienst – Zentralbild (Bild 183), Ravensbrück, Konzentrationslager, Wikipedia.După interogatorii şi o şedere mai mult sau mai puţin lungă în puşcărie, deportaţii erau transportaţi în vagoane pentru animale prevăzute pentru 40 dar unde se introduceau uneori până la 100 de oameni. Exista puţin aer şi deţinuţii se luptau intens pentru a-l avea. Erau în picioare, extrem de obosiţi. Nu exista decât o găleată mică pentru excremente care era repede umplută. Existau morţi peste care mergeau deţinuţii. Emma Bruchard îşi aminteşte plecarea sa spre Sarrebruck, prima etapă înainte de legărul de la Ravensbruck.
“Atunci, ne-au urcat în vagoanele pentru animale. Acolo, eram înghesuiţi. Eram aşa de strânşi… în plus, ne-au pus un butoi mare şi aveam chef de a urina şi toate cele. Era dificil, înţelegeţi, eram atât de… Şi apoi? Eram înghesuiţi, nu ne puteam nici măcar aşeza. Erau unii care mureau, erau pe jos, acolo, morţi, toate astea, era o încercare! În fine am ajuns, nu ştiu după cât timp, nu mai aveam nici măcar noţiunea orelor, a zilelor, a toate astea.”
La sosirea lor, SS-iştii i-au primit cu lovituri de bastoane. Deţinuţii erau lipsiţi de toate lucrurile lor, dezbrăcaţi, raşi pe tot corpul, puşi să facă duş, îmbrăcaţi în haine vărgate murdare şi peticite care aparţinuseră altor deţinuţi înaintea lor, sau care aparţinuseră deportaţilor care fuseseră gazaţi la Auschwitz, Majdanek sau în centrele de exterminare.
Ţinutele în dungi erau destinate, mai ales după 1943, kommando-urilor exterioare sau pentru transportul deţinuţilor, căci Reich-ului îi lipseau textilele. Emma îşi aminteşte sosirea la Ravensbruck: “Eram la Ravensbruck. Şi am făcut câţiva kilometri înainte de a ajunge în lagăr. Am văzut un vas frumos de flori şi mi-am zis: “Bine, poate va fi ceva!… puf! Atunci valizele, hainele, totul. Acolo, toţi nud, şi la duş!”
Un alt deportat Jean Leger, a fost arestat pe când se afla la cursurile de matematică la liceul Jacques Amyot din Auxerre, la 25 noiembrie 1943. A fost deportat la începutul anului 1944 în lagărele de la Natzweiler şi Struthof, apoi la Dachau. El şi-a mărturisit calvarul în cartea sa “Mică cronică a ororii comune.”