O misiune arheologică condusă de cercetători francezi a descoperit vestigiile a trei cetăţii medievale în Etiopia. Aceste oraşe, situate pe cele mai înalte platouri ale Etiopiei, ar fi vestigiile unui vechi regat musulman necunoscut.
Ruinele cetăţii de la Asbari, este situată pe un platou la 1240 m altitudine. Pe laturile care mărginesc valea etiopiană Rift, Francois-Xavier Fauvelle şi colegii lui au descoperit vestigii de moschei, de cimitire şi de cartiere de locuit a trei oraşe medievale, Asbari, Masal şi Nora.
Aflate la 1300 metri altitudine în medie, aceste oraşe deschid o preţioasă fereastră asupra unei perioade foarte puţin cunoscute din istoria Etiopiei.
Ruinele sunt situate la 45 km sud-est de oraşul Choa Robit. În oraşul Asbari, arheologii au descoperit o foarte mare moschee purtând inscripţii arabe, mai multe construcţii legate de cult conţinând un mihrab-nişa orientată către Mecca – cât şi mai multe moschee mai mici. Lângă moscheea mare, pe mai multe hectare se situează un cimitir.
Ziduri, locuri de cult şi un cimitir au fost scoase la lumina zilei de asemenea la Masal, în timp ce pe situl de la Nora arheologii francezi şi etiopieni au descoperit vestigiile unei reţea de iatacuri, martoră a unei mari densităţi de locuitori. Mai multe ruine circulare atestă vechi structuri de apărare a oraşului.
Aceste oraşe de mărime importantă datează din sec.14 sau 15 şi ar putea fi vestigiile unui vechi regat musulman, regatul Shoa (sau Shewa în engleză), care a dominat această regiune din cornul Africii între sec. 10 şi 16 precizează arheologii. Cunoscut din scriipturi, acest regat nu fusese încă localizat.
Pentru a confirma această ipoteză cercetătorii vor efectua prospecţii pe situl de la Nora, în 2008.