Enigma satelor fantomă din Spania

Enigma satelor fantomă din Spania

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Navalsaz este un sătuc abandonat care se află în comunitatea autonomă La Rioja, în nordul Spaniei, în apropiere de Ţara Bascilor. Toţi locuitorii săi sunt morţi şi nu se cunosc multe date despre istoria acestei localităţi misterioase. În 1930, satul a fost dezafectat după ce tinerii au plecat la oraş pentru a-şi găsi un loc de muncă.
Singurul monument care a rămas în picioare este biserica, la fel ca în multe alte sate, ca Garranzano, La Escurquilla sau Turruncun (situat la 902 km altitudine, în apropiere de Arnedo). La fel ca şi în cazul satului Navalsaz, Turruncun a fost abandonat în 1940, după exodul tinerilor la oraş, în căutarea unei vieţi mai bune.

Enigma satelor fantomă din Spania

Istoria altui sat, Garranzano, este aproape total necunoscută. Este situat la doi kilometri de satul Encisco (recunoscut pentru numeroasele sale urme de dinozauri fosilizaţi). Cât despre Belchite, este cunoscut ca fiind situl uneia dintre cele mai simbolice, dacă nu una dintre cele mai importante bătălii din timpul războiului din Spania. Satul a fost cucerit şi recucerit de mai multe ori de către naţionalişti apoi de republicani. În timpul luptelor care au avut loc la Belchite, în august şi septembrie 1937, localitatea a fost complet distrusă.
În loc să-l reconstruiască, generalul Francisco Franco a preferat să-l lase în ruine, ca amintire a luptelor crâncene care s-au purtat aici în timpul războiului civil, pentru ca generaţiile viitoare să vadă excesele manifestate atunci de republicani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *