Heliopolis, oraşul misterelor

Heliopolis, oraşul misterelor

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Textele biblice evocă Heliopolis ca fiind On din Nord. Oraşul poseda numeroase temple, din care unul dedicat lui Atum, divinitatea protectoare a localităţii.
Această divinitate avea drept animale sacre anghila şi ihneumonul. Preoţii aveau pe cap o reprezentare a zeului pe care l-au creat. La origine, el a ieşit din apele primordiale pe o colină de nisip. Şi a venit din el-însuşi.
Legenda afirmă că el a dat naştere unui cuplu primitiv de zei, Chou şi Tohenis, care i-au pus în mişcare pe Geb şi Nut: respectiv aerul şi umiditatea, pământul şi cerul.

Heliopolis
Dar aici trebuie să stabilim o diferenţă. Celelalte cupluri născute din Geb şi Nut, Isis şi Osiris, Seth şi Nephtys sunt zei locali şi nu personificări mitologice ale elementelor cosmice. Atum chotnianul, a fost eclipsat dar nu înlăturat de Re, Soarele.
Heliopolis a avut un cleraj foarte repede, care de la răsăritul istoriei a fondat una din şcolile teologice cele mai remarcabile din Egipt. Teoriile heliopolitane s-au răspândit repede în ţară ca fluidele şi au inundat marele fluviu.
Platon şi Eudox, au călătorit în Heliopolis fiind fascinaţi de ceea ce au văzut. Dar azi, nu a mai rămas mare lucru din acest superb oraş antic al regalităţii. Se descoperă câteva vestigii…Pe aici a trecut însă şi sfânta familie, Feciaora Maria şi pruncul Iisus Christos, care au stat la umbra unui copac pentru a se odihni (se numeşte „copacul Fecioarei”). Este un loc de înaltă spiritualitate, o poartă simbolică foarte importantă.
Noul oraş Heliopolis a fost fondat în 1905 şi este astăzi un cartier rezidenţial al capitalei Cairo.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *