Istoria holerei este plină de tristeţe, de teamă şi de moarte. Prima sa apariţie a avut loc în 1503 şi a fost făcută de un ofiţer portughez care revenea din Indii. Conform lui, boala cauzase moartea a aproximativ 20.000 de oameni în mai puţin de opt ore (astăzi ştim că moartea loveşte în general între câteva ore şi trei zile), într-un oraş numit Calicut. El a descris-o ca fiind o epidemie mortală de diaree care se propaga foarte repede în rândul populaţiei. Timp de secole, boala a rămas pracit necunoscută europenilor căci ea a atacat în general Asia şi Africa.
Între 1823 şi 1841 holera a lovit însă dur Europa. Epidemiile s-au dezvoltat în general în Africa pentru ca apoi să invadeze ţările europene. În această perioadă, medicii erau de acord asupra originii bolii, majoritatea era convinsă că ea se datora lipsei de igienă căci boala lovea în general cartierele sărace şi suprapopulate. Unii, au considerat că putea fi o boală pulmonară, care putea să atace oraşele care sunt mai înalte decât nivelul mării.

Vibrionul holeric (tipul O395 wt) văzut la microscop electronic
În 1854 Soho, un cartier sărac din Londra, a fost lovit mortal de holeră. În doar câteva zile, străzile erau complet deşertice şi existau mici steaguri galbene (anunţând o epidemie) fluturând la fiecare colţ de stradă. Nu existau destule locuri pentru muribunzii care încercau să fie îngrijiţi în spitale. Medicii erau uimiţi cum de numai acest cartier a fost lovit de una dintre cele mai ucigaşe şi necunoscute boli din epocă? Speculaţiile se multiplicau în timp ce oamenii continuau să moară.
În timpul zilei cea mai mortală a epidemiei, au pierit 143 de persoane. Cadavrele erau aşa de numeroase încât erau etajate pe şarete şi aruncate apoi în gropi comune fără vreo ceremonie. Oamenii aruncau pretutindeni clorură de var, sperând că asta putea schimba ceva!
Un anume doctor londonez, John Snow, s-a interest în mod special de epidemie în cartierul Soho. El s-a confruntat cu o epidemie asemănătoare în 1848 şi avusese şansa de a observa simptomele de aproape. Contrar altor oameni de ştiinţă, Snow era sigur că holera nu avea de-a face cu o boală pulmonară, pentru simplul motiv că primele simptome ale acesteia erau dureri gastrice.
Oamenii sufereau de vomituri şi de diaree, înainte de a termina prin spasme şi crampe. El a fost deci convins că victimele trebuie să fi luat virusul în acelaşi timp din mâncarea lor. Într-un cartier murdar cum era Soho, doctorul a luat în consideraţie că latrinele putuseră eventual să fi contaminat sistemul local de apă.
Dar un fapt rămânea inexplicabil, şi anume de ce boala lovise doar acest cartier? Un cartier dezgustant, ce-i drept, ca multe altele din Londra acelor vremuri. Observând epidemia, el a remarcat că holera nu devastase decât o zonă bine delimitată a cartierului. În centrul acestei zone se găsea Broad Street şi vechea sa pompă care furniza apă potabilă întregii comunităţi.
Dar acest puţ avea o reputaţie excelentă şi conţinea apa cea mai pură din împrejurimi. În pofida faptului că canalizarea fusese recent instalată, numeroase familii luau apă din vechiul puţ. Snow a remarcat că moartea nu s-a răspândit decât pe o anume distanţă: ”Morţii creşteau sau descreşteau în fiecare loc unde trebuia să fie mai practic de a merge la una sau la altă pompă decât cea din Broad Street.“
La 7 septembrie, ca urmare a observaţiilor lui Snow, pompa a fost scoasă din uz. Practic, pe 11, epidemia a dispărut! În pofida evidenţei, autorităţile medicale nu au vrut să creadă că latrinele puteau să stea la originea contaminării. Chiar dacă un fervent susţinător al doctorului Snow, pastorul Whitehead, a descoperit că unele dintre acestea se scurgeau direct în puţul care alimenta pompa, abia în 1866, pe când holera a lovit din nou Londra, teoria lui Snow a fost acceptată, la câţiva ani după moartea sa.
Apoi, în 1884, un microbiologist german pe nume Robert Koch a izolat microbul responsabil de holeră, Spirillum cholerae, care are un comportament identic cu „otrava” descrisă de doctorul Snow. De atunci, a putut să înceapă cu adevărat.
Dar boala nu şi-a spus ultimul cuvânt. Pandemiile au continuat să lovească Europa până în 1965. Sursele de epidemie au fost aproape întotdeauna în Asia, Africa şi Orientul Mijlociu. În 1991, holera a atacat America latină şi apare des în Africa, în sectoare unde calitatea vieţii este foarte scăzută.
Virusul nu a dispărut în întregime. Deşi este considerat sub control, vaccinarea (care este eficace doar pentru o scurtă perioadă de timp) nu este obligatorie în majoritatea ţărilor unde nici nu este măcar disponibilă. A fost avansată o teorie că dacă ar apărea o versiune diferită de holeră în zilele noastre nicio ţară nu i-ar putea face faţă şi că boala ar putea ucide jumătate din populaţia unui oraş ca New York în mai puţin de o săptămână.

Urmariți-ne pe Twitter!
Publicitate

Video country music
Urmariți-ne pe Pinterest!
Enigme
Piramida de cristal din Triunghiul Bermudelor
În zona misterioasă numită Triunghiul Bermudelor, oamenii de ştiinţă au …Citește în continuare »Stimorol Guru
Filmarea cu acest mare mister care este Stimorol Guru a …Citește în continuare »Triungiul Bermudelor, un mister profund
Se spune că Ocenaul Atlantic ar fi o punte spre …Citește în continuare »Peşterile misterioase din Himalaya
O echipă de arheologi condusă de Mark Aldenderfer, de la …Citește în continuare »De ce nu se va reîntoarce niciodată NASA pe Lună?
NASA nu se va reîntoarce niciodată pe Lună! De ce? …Citește în continuare »
Showbiz
Clara Popescu este patroana unui club de fotbal în Austria şi ne vorbeşte deschis despre experienţa ei în străinătate
Fostă atletă româncă de performanţă, Clara Popescu a ales să …Citește în continuare »Taylor Momsen a fotografiat fantome
Actrița, cântăreața și supermodelul Taylor Michel Momsen s-a născut la …Citește în continuare »Miley Cyrus urăşte paparazzi
Miley Cyrus este fiica cântăreţului de country Billy Ray Cyrus. …Citește în continuare »Vedetele pun prenume nebuneşti copiilor lor
Nicolas Cage a pus numele băieţaşului său Kal El (Coppola). …Citește în continuare »Casa lui Demi Levatto este bântuită
Superba cântăreaţă Demi Levatto (Demetria Devonne) s-a născut la 20 …Citește în continuare »
Dosarele crimei
Familia De Cavalcante
Familia De Cavalcante este una dintre familiile crimei organizate care …Citește în continuare »Femeile mafiote din Cosa Nostra
Principala caracteristică a mafiei siciliene este de a fi clar …Citește în continuare »Omul Lup din Allariz
Evenimentele s-au petrecut în 1852 şi în acest caz, a …Citește în continuare »Mafia: între politică şi sindicate
Aranjamente politico-mafiote Există numeroase urme în istorie privind aranjamentele între …Citește în continuare »Matteo Messina Denaro
Matteo Messina Denaro (născut la 26 aprilie 1962, în Castelvetrano, …Citește în continuare »
Cele mai citite articole
- Un extraterestru a fost operat la Varginha
02/04/2019 (11.643)
- Ritual de magie neagră pentru a face o persoană ghinionistă
30/07/2019 (11.573)
- Prezenţa Ordinului Cavalerilor Ioaniţi în Valahia…
28/01/2018 (9.613)
- Motorul magnetic uluitor al lui Kohei Minato
06/05/2018 (9.295)
- Arme uluitoare secrete de provenienţă extraterestră…
21/12/2018 (8.738)
- Iniţierea masonică
27/03/2019 (7.554)
- Mircea Eliade şi mirajul Indiei
08/12/2019 (7.543)
- Tipuri de vrăji în magie neagră
18/03/2019 (7.153)
- Rusia nu este nimic fără Siberia!
05/05/2014 (7.035)
- Teribila ciumă neagră din 1348 (I)
14/12/2019 (5.980)
Leave a reply