O echipă internaţională de cercetători a identificat trei insecte fosilizate în chihlimbar. Aceste specimene, vechi de 230 de milioane de ani, sunt cele mai vechi insecte descoperite vreodată în lume.
Un depozit de chihlimbar situat în masivul Dolomiţi (nord-estul Italiei) a permis găsirea a două fosile de antropode şi un dipteran, foarte vechi. Ele constituie astfel cele mai vechi fosile de acest tip, care au trăit cu peste 100 de milioane de ani înainte de cele cunoscute până acum.
Cercetătorii italieni, germani şi americani au publicat rezultatele unui deceniu de cercetare privind depozitul în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences. Echipa, condusă de Alexander Schmidt de la universitatea germană din Gottingen, a observat la microscop 70.000 de picăturide chihlimbar măsurând 2-6 mm. Aceste lucrări au permis de a se descoperi micro-alge, ciuperci şi microbi fosilizaţi, dar, de asemenea, faimoasele fosile de insecte datând din perioada Triasic.
Dintre aceste doă fosile de insecte, două sunt antropode microscopice, acarieni necunoscute până acum dar foarte apropiate de speciile contemporane. Astăzi, sunt identificate aproape 3.500 de specii. Ele trăiesc pe plantele cu flori şi se hrănesc, în timp ce specia preistorică a trăit pe un conifer din familia Cheirolepidiaceae, în prezent stinsă. Un element care sugerează faptul că insecta a avut o mare capacitate de adaptare.
Cea de-a treia insectă fosilă este un dipteran de 1,5-2 milimetri. Este însă mai puţin conservat dar totuşi foarte interesant pentru oamenii de ştiinţă. Descoperirea acestui dipteran confirmă ipoteza existenţei acestei specii în Triasic.
Chihlimbarul este o răşină fosilă produsă de conifere care permite mai ales recoltarea de informaţii privind mediile forestiere din trecut. Dar şi „un instrument valoros pentru paleontologi, deoarece păstrează exemplarele cu o fidelitate microscopică, permiţând o precizie unică asupra estimărilor evoluţiei în cursul a milioane de ani”, susţine profesorul Grimaldi.