Istoria celor 47 ronin “Ako Gishi”

Istoria celor 47 ronin “Ako Gishi”

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Ca în fiecare an de la urcarea sa pe tron în 1687 împăratul Higashiyama (1675-1709) trebuia să trimită o ambasadă pe lângă shogunul Tokugawa Tsunayoshi în scopul de-ai prezenta urările sale.

Și tot ca în fiecare an shogunul însărcina pe unul dintre vasalii săi de a oganiza cu grijă și demn sosirea emisarilor împăratului. În 1701 shogunul Tsunayoshi l-a desemnat în special pe seniorul (daimyo) Asano Naganori (1665-1701). Acest tânăr senior în vârstă de 36 de ani din micul fief din Ako a cerut sfatul pentru a organiza acest eveniment lui Kira Yoshinaka. Cine era acesta? Un samurai maiestu de ceremonii al casei shogunului Tokugawa Tsunayoshi.

Istoria celor 47 ronin
Sursă foto: Wikipedia

Yoshinaka refuzase de mai multe ori ajutorul său lui Asano Naganori, în timp ce acesta, într-un acces de furie l-a rănit ușor cu sabia sa la frunte și la umăr. Shogunul a a flat de această conduită nedemnă care a avut loc în casa sa și la condamnat fără nicio altă investigație pe Asano Naganori la sinucidere. Regulile epocii cereau însă ca cele două părți din ceartă să fie pedepsite. Kira Yoshinaka nu era însă neliniștit…

Asano Naganori a fost înhumat la templul Sangaku-ji. Pământurile lui au fost confiscate și trupele sale, compuse în principal din 300 de samurai, împrăștiate. Familia sa și-a pierdut toate titlurile. O cerere de revizuire făcută de familia Asano pentru reintegrare și obținerea pământurilor și titlurilor pierdute a fost însă respinsă de shogun. Povestea s-ar fi putut opri aici. Dar la moartea stăpânului lor, un grup de samurai, ronin, au decis de a răzbuna moartea lui Asano Naganori. Grupul compus din 47 ronin, condus de Oishi Kuranosuke, a așteptat aproape doi ani. Ei au trecut la acțiune în noaptea de 14 decembrie 1702 atacând locuița lui Kira Yoshinaka. L-au decapitat, i-au aruncat capul în puțul templului Sangaku-ji și i-au pus corpul pe mormântul stăpânului lor Asano Naganori.

Terasaka Kichiemon, un ronin din grup, a plecat imediat de a-i avertiza pe ceilalți samurai ai lui Asano Naganori despre noutate.

În acest timp, cei 46 ronin rămași s-au predat sogunului Tokugawa Tsunayoshi care i-a condamnat la sinucidere în pofida susținerilor populare. La 4 februarie 1703 doar 46 din cei 47 de ronin s-au sinucis în incinta templului Sangaku-ji. Adică în apropiere de stăpânul lor unde au și fost înhumați.

După ce și-a îndeplinit misiunea, Terasaka Kichiemon, al 47 ronin s-a predat shogunului care l-a grațiat. La moartea sa, va fi înhumat cu camarazii săi și cu stăpânul său la Sangaku-ji.

Între timp un alt vechi samurai al lui Asano Naganori s-a sinucis la Sangaku-ji pentru a fi iertat de a nu fi participat la atacul contra lui Kira Yoshinaka.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *