John Wilkes Booth

John Wilkes Booth

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

John Wilkes BoothJohn Wilkes Booth (10 mai 1838 – 26 aprilie 1865) era un actor de teatru american și simpatizant al Confederaților care l-a asasinat pe Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Statelor Unite, la teatrul Ford din Washington la 14 aprilie 1865. Lincoln, care a primit de la Booth un glonte în gât, murind a doua zi, a devenit primul președinte al SUA care a fost asasinat.

Booth a repurtat succesul în Maryland unde era actor de teatru și membrul unei familii de actori. Manifesta o nemulțumire profundă ca urmare a înfrângerii Sudiștilor, în războiul de Secesiune (1861-1865). S-a opus cu fermitate deciziei lui Lincoln de a estinde dreptul de vot la sclavii recent emancipați.

El a constituit un grup de conspiratori al cărui țel era de a-l ucide pe Abraham Lincoln și alte personalități, ca vice-președintele, Andrew Johnson, secretarul de Stat, William Seward și secretarul de Război, Edwin Stanton, într-o încercare disperată de a veni în ajutorul Sudiștilor. Deși armata Virginiei de Nord, condusă de generalul Lee, a capitulat 4 zile mai devreme, Booth credea că războiul nu s-a terminat în măsura în care armata generalului confederat Joseph Johnston înfrunta încă armata Uniunii, condusă de generalul Sherman. Din toți conspiratorii numai Booth și-a atins obiectivul.

După atentatul împotriva lui Lincoln, el a fugit pe cal către sudul Maryland-ului și s-a ascuns la o fermă din nordul Virginiei, unde a fost descoperit și ucis de soldații Uniunii două săptămâni mai târziu. Mai mulți conspiratori au fost judecați și spânzurați după acest episod.

Marian Deaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *