Din 1865 până în zilele noastre, Ku Klux Klan a provocat moartea a zeci de mii de persoane. Esenţial rasişti, oamenii din această organizaţie au realizat, din sec. XIX şi până la jumătatea sec. XX, execuţii macabre bine realizate, stupide.
În iunie 2005, un proces în care s-a judecat în SUA un fost membru al Ku Klux Klan, inculpat de mai multe crime, a inspirat filmul „Mississippi Burning”, apărut în 1989. Filmul prezintă asasinarea a trei activişti pentru drepturile civile în 1963 când s-a votat dreptul la vot al negrilor.
Istoria Ku Klux Klan – ului
Născută la sfârşitul războiului de Secesiune, Ku Klux Klan şi-a propus să apere cauza statelor americane din Sud, umilite de pierderea războiului civil şi de abolire a sclavismului, adică de câştigare a drepturilor fundamentale ale omului de către negri. În ea s-au încadrat repede foşti ofiţeri sudişti.
În seara de Crăciun a anului 1865, în Tennessee, veteranii au fondat o asociaţie de fraţi de arme al cărei nume, reia grecescul „Kuklos” (cerc) asociat cu latinul „lux” (lumină). În timpul raidurilor nocturne, aceşti oameni parcurg oraşul Pulaski, arborând steaguri albe şi cagule ascuţite. Rasişti până în măduva oaselor, cavalerii – fantomă vor să înspăimânte populaţia neagră, acuzând-o de a fi responsabilă pentru pierderea războiului de către sudişti şi de creerea crizei economice.
În scurt timp, cavalcadele macabre sunt imitate în numeroase oraşe din Alabama, din Georgia sau din Mississippi. Se multiplică expediţiile de pedepsire, jafurile şi răzbunările particulare în numele superiorităţii rasei albe. În câţiva ani, Ku Klux Klan adună peste 500.000 de membri.
Simbolul KKK: o cruce în flăcări
În faţa marilor valuri de imigranţi care sosesc din Europa în sec. XX, membrii KKK îşi diversică aria agresiunilor, în vizorul lor intrând de – acum şi catolicii, evreii, homosexualii, alcoolicii cât şi „ femeile imorale”. De fapt, KKK se ia de toţi cei care nu le împărtăşesc ideile, religia şi nu au aceeaşi culoare de piele.
În 1871, Senatul SUA scoate KKK – ul în afara legii.
KU Klux Klan răspândeşte teroarea
Din 1866, se poate asista la defilări nocturne pe cal. Oamenii sunt îmbrăcaţi în negru, poartă tunici lungi şi cagule care le ascund faţa. În plus, arborează crucifixe imense şi sunt într-o căutare disperată de negrii. Nu ezită de a-şi tortura victimele înainte de a le ucide: biciuri, înjunghierea femeilor însărcinate, spânzurare sau le dă foc. Totul pare permis.
Cine sunt aceşti adevăraţi torţionari? Persoane cât se poate de respectabile în timpul zilei, elita oraşelor din Sud. Dar noaptea, aceşti oameni se transformă în animale sălbatice, fără suflet. În 1871, 297 de negri sunt linşaţi în New – Orleans şi 200 în Mississippi. În total, între 1866 şi 1914, 4600 de persoane, în majoritate negri, cad victime acestor expediţii nocturne.
Apogeul KKK
Între 1871 şi 1915, despre KKK se vorbeşte puţin. Un bătrân predicator metodist, reverendul William Joseph Simmons, renaşte însă monstrul adormit din cenuşă. KKK se organizează şi linia de conduită se schimbă. Grupul pretinde acum că apără adevăratele valori ale Americii, puritanismul şi patriotismul. El se opune valurilor masive de noi emigranţi, în special italieni, ruşi şi evrei. În plin război mondial, KKK – ul stârneşte ura contra catolicilor, pacifiştilor sau bolşevicilor.
În 1920, el devine o adevărată putere politică având 5 milioane de aderenţi, răspândiţi nu doar în Sud, ci în întreaga Americă. A devenit o adevărată maşinărie financiară care îi îmbogăţeşte pe conducătorii săi. Implantarea politică se estinde, astfel încât sunt iniţiaţi 11 guvernatori şi numeroşi senatori. KKK se instalează chiar la Washington şi face o demonstraţie de forţă făcând să defileze în oraş 30.000 de cavaleri.
Organizarea Ku Klux Klan
Iniţierea sa este de tipul cavaleresc, religios şi ezoteric. Conducerea Ordinului revine unui „vrăjitor imperial” sau „împărat”. El este susţinut de „Cloncilul imperial” şi de o adunare legislativă „Convocarea imperială”, compusă din „ Kloppers”. Fiecare stat este condus de un „mare dragon”. Fiecare district este condus de un „mare titan”. Fiecare provincie este condusă de un „mare gigant”. Acestei ierarhii i se adaugă gradele de „ciclop”, „furie” şi „vampir”. Un limbaj secret cunoscut însă iniţiaţilor. Zilele şi lunile sunt rebotezate „mortal”, „tenebros”, „teribil”, „sângeros”, „înspăimântător” etc.
Clansmen-ii se adună în „antre” sau „claverne”, unde îşi pregătesc echipele sângeroase. Sunt îmbrăcaţi într-o uniformă albă care poartă pe piept crucea Sf. Andrei, de culoare roşie.
Noii membri sunt 100% americani, născuţi pe solul SUA. Albi şi protestanţi. În timpul unei ceremonii nocturne, „Marele ciclop” îi consacră cu puţină apă vărsată pe frunte pronunţând formula: „In mind, in body, in spirit and in life” ( În minte, în corp, în spirit şi în viaţă).
Declinul Ku Klux Klan – ului
În anii 1930 – 1940, KKK a făcut obiectul a numeroase procese şi scandaluri financiare. Slăbit, renaşte totuşi la sfârşitul celui de – al Doilea Război Mondial. Xenofobia manifestată de acest grup este din ce în ce mai acerbă împotriva imigraţiei continue şi ale revendicărilor politice a negrilor. Reapar linşajele dar şi atentatele teroriste. Între 1954 şi 1966, KKK face să explodeze 70 de bombe în Georgia şi Alabama şi 30 în Mississippi. Opinia publică începe să acţioneze şi în 1966, când KKK numără încă aproximativ 60.000 de membri, este din nou trecută în afara legii.
KKK azi
Grupul a supravieţuit şi acum este mai secret. Numără circa 15.000 de membri. Organizat în grupuri paramilitare, a renunţat la cagule în favoarea armelor perfecţioniste. Doctrina lor simplistă se rezumă la convingerea că rasa albă este superioară tuturor celorlalte. Membrii săi se antrenează în lagăre militare şi organizează atentate. Între 1980 şi 1986, au existat aproape 3000 de atentate, ameninţări sau crime. Implantarea KKK este limitată la câteva regiuni din sudul SUA. Gruparea dispune de fonduri considerabile care îi permite de a achiziţiona un armament foarte sofisticat. Un sondaj recent arată că 11% din populaţia americană se arată rasistă. Este destul de neliniştitor!