Globe Sofia informează că arheologii care lucrează pe situl antic sacru de la Perperikon, care se găseşte la 15 kilometri de Kardjali, în sud-estul Bulgariei în munţii Rodopi, au descoperit un templu din secolul III şi zece altare portabile. Acestea din urmă au fost iniţial folosite pentru sacrificii de animale de către păgâni. În interiorul lor, se găsesc totuşi sculptate cruci creştine.
Altarele au fost îngropate ca şi cum noua religie ar fi vrut să o elimine pe cea veche, afirmă specialiştii.
Situl de la Perperikon a fost teatrul unor diverse forme de activităţi religioase în urmă cu aproximativ 7000 de ani, fiind folosit mai întâi de către traci, care practicau cultul pentru Dionysos. Era un centru de putere comparabil cu Micene sau Troia.
Se pare că localnicii au participat la Războiul Troiei alături de troieni. Oraşul este citat de Herodot.
Perperikon a fost un centru prosper până în secolul XIV. Regulat, aici se fac descoperiri arheologice importante. De exemplu, aici s-au găsit între altele un recipient din argilă roşie şi albă datând din vârsta pietrei, o diademă din aur din sec. III înainte de Christos, tronul unui suveran scupltat în stâncă şi plasat în templu, ceea ce este o situaţie neobişnuită. S-a mai găsit un altar ceremonial construit lângă oraşul antic, un monument numit mormântul lui Orfeu săpat în stâncă aflat pe culmea unui deal etc.
Profesorul de arheologie Nikolai Ovtcharov ade clarat că descoperirea altarelor ilustrează în mod clar modul în care primăă creştini care au locuit la Perperikon au încercat să depăşească practicile păgâne anterioare.
În aceste altare au fost sculptate canale în scopul de a lăsa ca sângele animalelor sacrificate să se poată scurge.
Datarea cu precizie a altarelor a putut fi făcută de către echipa condusă de profesorul bulgar graţie descoperirii unei farfuri de ofrande religioase care se găsea lângă ele. Stilul său de fabricaţie, în ceramică, corespunde cu cele fabricate de romanii din nordul Africii. Fabricarea lor datează de la sfârşitul secolelor IV-V e.n.