Lacul Paladru, poreclit “Lacul Albastru” de locuitorii din zonă, este un lac natural situat la poalele Alpilor, în departamentul Isère din regiunea Rhône-Alpes, aparţinând anterior fostei provincii Dauphiné (ocupată în vechime de triburile galilor allobrogi, segovellauni, voconcei şi tricastini).
Lacul are o lungime de aproximativ 5 km şi este al cincilea lac natural de origine glaciară din Franța, cu excepția părţii franceze a lacului Geneva. Este situat la jumătatea distanței între Grenoble și Lyon, într-un peisaj mirific de dealuri şi munţi mici.
De fapt, literal numele său se poate traduce prin “Aproape de stejari”, datorită prezenței masive a acestor copaci pe malurile lacului.
În jurul lacului Paladru se găsesc numeroase situri arheologice din Neolitic, deoarece în preistorie multe sate erau construite chiar pe marginea lacului.
Există mai multe legende despre acest lac considerat a fi bântuit. Una dintre ele este legenda pelerinului: un pelerin a întâlnit multă ostilitate în satul Ars, cu excepția unei femeie şi a fiicei sale, care i-au oferit ospitalitate. Prin blestem său, o prăpastie se deschide și înghite localitatea în lac. Numai cele două femei care s-au dovedit a fi omenoase sunt însă ferite de vârtejul apelor tulburi!

Altă legendă este cea a doamnei albe: frumoasa contesă din Ars însoțită de tânărul ei iubit pleda cauza satului său faţă de împăratul Frederick Barbarossa. Acesta din urmă a fost de acord pentru a salva satul dar numai cu condiţia ca frumoasa contesă să se căsătorească cu nepotul ei. Constrânsă, ea a acceptat. Pe drumul spre casă, cei doi iubiți au împrumutat o barcă pentru a traversa lacul. Dar ea nu nu va ajunge niciodată pe celălalt mal!
Legenda cavalerului din Ars spune că acesta a fost ales de către minunata Beatrice de Buisse. Seniorul Maurienne, nesocotit, şi-a vândut sufletul diavolului și a obţinut răzbunarea prin scufundarea satului.
O altă legendă este cea a clopoțelului de aur: există mai multe versiuni ale unui clopoţel păcătos, care revine la lac din cauza gafelor și nenorocirilor provocate de un pescar.