Vineta este un oraş legendar care ar fi fost situat pe coasta Mării Baltice. S-a încercat să se localizeze la Wolin în Polonia sau în Zinnowitz de pe insula Usedom în Germania și apoi în apropiere de Barth în Mecklenburg- Pomerania Occidentală.
Prima mențiune scrisă a orașului datează din jurul anului 970 și se datorează călătorului arab andaluz Ibrahim ibn Ya’qub, emisar al califului de Cordoba care vorbește despre un mare port cu „douăsprezece porți” în nord-vestul țării Misiko (Polonia), ale cărui armate sunt superioare celor ale „tuturor popoarelor din nord”.
În secolele XI și XII, comercianții vorbesc despre acest oraș misterios ca unul dintre cele mai puternice de la Marea Baltică. Episcopul Adam din Bremen a scris că este una dintre cele mai mari oraşe din Europa.
În 1159, o flotă daneză ar fi distrus Vineta timpul unei cruciade de creștinarea a wendilor.
Potrivit legendei, Vineta ar fi fost înghițit într-o furtună, din cauza păcatelor locuitorilor săi, aceasta fiind anunțat de multe semne. Dar ar fi putut să dispară de fapt, din cauza schimbarea cursului brațele deltei Oderului.
În Europica Varietas (Kassa, 1620), călătorul maghiar Márton Szepsi Csombor spune că Vineta a fost distrus de fulgerul lui Dumnezeu, ca vecinul său Julinum și înghițite de mare. Se zice că atunci când vremea este clară se pot vedea clădirile aflate în apă!
În 1840, istoricul rus Timofei Granovsky (prieten cu Ogarev, Bielinski şi Herzen) consideră că Vineta este doar o legendă medievală. Nu există nici o dovadă științifică a existenței sale cunoscută până în prezent.