Makara, demonul fertilității

Makara, demonul fertilității

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Makara este un animal acvatic din bestiarul mitologic din India. Este o ființă cu corn de elefant mai mare sau mai mic, cu dinți de crocodili și coadă de pește.

Există reprezentări ale makarei atât în ​​contextul budist, cât și în contextul hindus. Cele mai vechi sunt, probabil, cele ale bazoreliefurilor de la Lomas Rishi (Peșterile de la Barbar, din secolul III, cele mai vechi grote artificiale din India), sau balustradele de stupa, cum ar fi cele de la Bharhut (secolul al II-lea î.e.n. ). Forma lui makara va suferi o evoluție stilistică și iconografică, astfel încât animalele care o constituie vor deveni tot mai puțin recunoscute. Din timpurile medievale, volutele vegetale înlocuiesc chiar coada de pește.

Makara este considerată o creatură fertilă legată bineînțeles de fertilitate. Este, de asemenea, cadrul sau vâhana zeiței Gange, Gangâ, și cea a zeului apelor, Varuna.

Reprezentările lui makara s-au extins în Asia de Sud-Est, pe măsură ce cultura indiană s-a extins treptat în această regiune.

Makara, foto de Sailko, sursă Wikipedia.

În arhitectura khmeră, precum și în Birmania, se găsesc în mod frecvent reprezentate capetele acestei creaturi hidoase, uneori, scuipând bile sau  mici personaje.

În astrologie, makara corespunde semnul Capricornului. Vom găsi numele, între altele inclusiv în limba khmeră, unde makara desemnează luna ianuarie, dar și în limba mongolă (matar).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *