Manson, ucigașul actriței Sharon Tate

Manson, ucigașul actriței Sharon Tate

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Charles Manson a declarat: “Ignor cine sunt. Sunt cel care vreți voi să fiu, de fapt, voi doriți ca eu să fiu un monstru. Un monstru sadic și pervers, pentru că este ceea ce voi sunteți. Nu-mi pasă total de societate și de ceea ce ea reprezintă. Dacă aș putea să fiu furios, aș încerca să vă ucid pe toți unul după altul. Dacă aceasta este vinovăție, accept verdictul vostru. Toate nopțile, în timp ce voi dormiți, eu distrug lumea.”

Cine este Manson?

Charles Milles Manson s-a născut la 12 noiembrie 1934 la Cincinnati (Ohio), SUA, dintr-o mamă prostituată și un tată necunoscut. La 13 ani, mama sa l-a alungat, așa încât el și-a petrecut o mare parte din copilăria sa într-o casă de corecție. Aici, a dezvoltat o agresivitate și o ură acerbă pentru societate. A fugit din aceest loc pentru a se duce la mama sa, care însă l-a respins. De atunci, a început să trăiască pe străzi, furând pentru a supraviețui.

Influențat de rock, Charles a încercat să intre în acest mediu și l-a frecventat pe unul dintre Beach Boys, Dennis Wilson (bateristul formației). Cei doi s-au simpatizat până ce contul lui Wilson s-a evaporat cu ajutorul lui Manson. Imediat a fost exilat din acest mediu și a creat un grup cu caracter de sectă: “Familia”. Cu ajutorul tehnicii dianetică (răspândită de fondatorul sociologiei Ron Hubbard) și prin lecturi cu caracter psihologic ca hipnoza, Manson a exercitat un control total asupra tinerilor care îl înconjurau. El se folosea de Biblie și incita la consumul de droguri cum ar fi LSD.

Manson, ucigașul actriței Sharon Tate
Charles Milles Manson

Convins că poporul afroamerican pregătea o mare revoluție contra albilor, Manson, care pretindea că este reîncarnarea lui Christos, s-a declarat capabil de a-i salva pe toți cei care vor știi să-l asculte și să-i urmeze preceptele. Nu există decât o singură soluție pentru a supraviețui: a pleca să se refuguieze într-un subteran din Valea morții, de unde vor reveni la suprafață 140.000 de persoane pentru a prelua puterea din mâinile negrilor. Albumul “Alb” al Beatles-ilor a fost perceput de Manson ca un semnal de alarmă trimis de aceștia: conflictul inter-rasial urma să înceapă iar Manson și adepții săi trebuiau să se refugieze în Valea morții, dar înainte, trebuiau efectuate unele crime.

În 1951, după o serie de arestări și de evaziuni, Manson a fost trimis în pușcărie pentru furt de mașină. La sfârșitul anului 1952, contra lui au fost contabilizate opt plângeri pentru agresiune. A fost transferat într-un alt penitenciar. Deținut model, a fost eliberat în 1954. La scurt timp, a fost din nou arestat pentru furt de mașină, însă eliberat sub condiție. Această eliberare a fost revocată în 1954 după ce a lipsit de la un termen de prezentare la tribunal. A rămas în pușcărie până în 1958… Un an mai târziu, a fost iarăși arestat pentru cecuri furate, apoi încă o dată eliberat sub cuvânt înainte de a fi arestat nouă luni mai târziu.

Manson și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale în pușcărie, în cea mai mare parte a cazurilor pentru furturi de mașină și pentru utilizarea frauduloasă a cărților de credit. El a fost de asemenea declarat vinovat de proxenetism. În fine a fost eliberat în 1967. Manson a plecat atunci în regiunea San Francisco în California și a pus bazele grupuui său de rock, intitulat “Familia”. Imediat a plecat la Los Angeles și s-a stabilit cu membrii trupei la Pacific Palisades, înainte de a investi într-un vechi ranch din Valea San Fernando utilizat pentru a se filma westernuri, Spahn Ranch. Inspirat de cântecul Helter Skelter al Beatles-ilor, un cântec descriind în realitate o atracție venetică, și de alte cântece de pe White Album, el a fost convins de iminența unui război inter-rasial și de un atac nuclear, după profețiile Apocalipsei.

Manson a devenit liderul unui grup de 20 de mici criminali, în majoritate femei. La ranch, grupul consuma multe substanțe halucinogene, ascundea obiecte furate și se înarma pentru războiul nuclear pe care îl prezicea Manson. În scurt timp, grupul număra 40 de membri. El își alegea victimele și ordona prietenilor săi să le ucidă. În iulie 1969, Manson, Boby Beausoleil, Susan Atkinset și Mary Brunner (mama celui de-al doilea copil al lui Charles) au ucis un producător de discuri și i-au vândut mașina. O săptămână mai târziu, Beausoleil, Brunner și Sandra Good au fost arestați. Imediat, Manson i-a trimis pe Tex Watson, Patricia Krenwinkel, Susan Atkins și Linda Kasabian pentru a filma casa regizorului Roman Polanski.

Crima de la Bel-Air

Cu puțin înainte de miezul nopții, la 8 august 1969, Manson, care a visat întotdeauna de a deveni o vedetă pop, și-a trimis complicii (Charles “Tex” Watson, Susan Atkins, Patricia Krenwikel, Lindaa Kasabian, Robert Beausoleil, Bruce Davis și Steven Grogan) pentru a comite crime în Bel-Air. Dar ei comiseseră și alte asasinate. Un fost membru al grupului, Lynette Fromme, a încercat să-l ucidă pe președintele Gerald Ford în 1975. Majoritatea membrilor, așa-ziși covertiți la catolicism, au scris autobiografii (puțin convingătoare) pentru a încerca să se justifice.

Manson, ucigașul actriței Sharon Tate 2
Sharon Tate în 1968

Membrii “Familiei” au pătruns în casa actriței Sharon Tate, soția lui Roman Polanski, pe atunci gravidă, și au ucis-o cu mult sânge rece, cât și alte patru persoane (Abigail Folger, Jay Sebring, Wojciech Frykowski și Steven Parent). Una dintre adepți, Linda Kasabian, care era de supraveghere, a obținut mai târziu o imunitate juridică pentru că a adus probe contra grupului.

A doua zi, Watson, Atkins și Von Houter i-au asasinat pe Rosemary și Leno LaBianca, un cuplu bogat din Los Angeles. Membrii grupului “Familia” sunt de asemenea responsabili de uciderea lui Gary Hinman, profesor de muzică la Topanga. Ei sunt suspectați de a fi comis și alte crime.

Manson a scos pe piață în 1970 un album intitulat Lie (Minciună) pentru a ajuta să-și finanțeze apărarea. El nu a fost prezent la locurile crimelor, dar a fost declarat vinovat la 25 ianuarie 1971 pentru că a condus asasinatele și a fost condamnat la 29 martie la moarte. Această sentință a fost însă comutată în pușcărie pe viață după anularea de către Curtea Supremă. La 5 septembrie 1975, un alt membru al “Familiei”, Lynette Squeaky Fromme, a încercat, fără succes, de a-l asasina pe președintele SUA Gerald Ford.

La 1 ianuarie 2017, Mason a făcut o hemoragie internă la spitalul din Bakersfield. A murit la 19 noiembrie 2017, în comitatul Kern din California, la vârsta de 83 de ani.

Marian Deaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *