In memoriam Ștefan Lache
Prof. Univ.dr. (n.01.10.1932- d. 14.02.2018)
Anul acesta sărbătorim centenarul Marii Uniri a Românilor de la 1 decembrie 1918. Toate personalitățile epocii au contribuit la înfăptuirea acestui vis al românilor, istoricii considerând principali artizani ai acestei Uniri, trei mari actori principali: regele Ferdinand, regina Maria și primul ministru Ion I.C. Brătianu.
Totuși, fără a minimaliza contribuția covârșitoare a celor 3 menționați, trebuie subliniat faptul ca toți politicienii, indiferent de orientarea lor politică sau apropierea de o mare putere din Europa, au urmărit în primul rând interesul național. Din aceasta cauză a fost posibilă Unirea, în contextual evenimentelor istorice care au aruncat România de la agonie la extaz și invers într-un interval de timp extrem de scurt. Toate personalitățile vremii și-au oferit serviciile în folosul țării, stârnind admirația elitelor europene și nu numai.
Peninsula Balcanică era considerată “butoiul cu pulbere al Europei “, datorită disensiunilor dintre Imperiul Otoman și restul țărilor aflate în trecut sub influența turcească.
Astfel izbucnește la 8 octombrie 1912 când Bulgaria și Serbia, urmate de Grecia, se alătură Muntenegrului și declară război Imperiului Otoman. România se declară neutră.
Datorită modificării status – quo-ului teritorial de la sudul Dunării, și a echilibrului balcanic în favoarea Bulgariei, incitată și sprijinită de Austro –Ungaria, aceasta atacă foștii aliați din Primul Război Balcanic, declanșând Al Doilea Război Balcanic între 16 iunie 1913 și 18 iunie 1913. Intervenția diplomatică a Rusiei și cea militară a României au determinat capitularea Bulgariei.
La propunerea Germaniei, României i s-a încredințat rolul de arbitru, tratativele urmând a se desfășura la București, sub patronajul primului ministru român, Titu Maiorescu, inclusiv guvernul de la Sofia fiind de acord cu aceste tratative, în speranța ca prevederile păcii vor fi mai puțin dure pentru Bulgaria.
În urma tratatului semnat la 28 iulie/10 august 1913, România anexează partea de sud a Dobrogei, județele Durostor și Caliacra, așa-numitul “Cadrilater”, cu o suprafața de 7.726 km și 378.027 locuitori.
Opinia publică a avut o percepție favorabila în privința acțiunilor politice și militare ale României, mai ales datorita conotației sale anti austro-ungare.
Vizita oficială a țarului Rusiei, Nicolae al II-lea la Constanța, în data de 1/14iunie 1914 sugerează tendința de schimbare a orientării externe a României, de a se apropia de puterile Antantei.
Din nefericire, pacea nu a durat decât 10 luni, până la data de 15/28 iunie 1914.
Atentatul de la Sarajevo (supranumit și “Împușcătura care s-a auzit în toată lumea“) a avut loc pe podul latin, victime fiind arhiducele Franz Ferdinand și soția sa, ducesa Sophie Albina Chotek, uciși de către extremistul sârb Gavrilo Princip.
Acest atentat a slujit ca pretext pentru declanșarea Primului Război Mondial. Urmează “cascada “declarațiilor de război. Într-un final, Tripla Alianță ( Germania, Austro-Ungaria și Imperiul Otoman) se opun Antantei (Franța, Anglia și Rusia).
La 21 iulie/3 august 1914, regele Carol I, convoacă la castelul Peleș, Consiliul de Coroană, la care au luat parte șeful guvernului, Ion I.C. Brătianu și membrii cabinetului său, principele moștenitor Ferdinand, foști prim-miniștri, liderii partidelor de opoziție, în total 20 de personalități politice.
După dezbateri, care au durat 3 ore, Consiliul de Coroană a optat pentru o politică “de expectativă armată cu apărarea frontierelor”, opțiune confirmată de către guvern în aceeași zi.
Poziția adoptată, în cadrul familiei regale, de către principesa Maria, soția moștenitorului Tronului, Ferdinand, a fost remarcabilă, aceasta pronunțându-se cu hotărâre pentru o alianță cu Antanta, influențând în acest sens și pe soțul său.
Suveranul român, Carol I, rezistă în fața presiunilor și cererilor ultimative, adresate de către împărații Wilhelm al -II-lea și Francisc Josif, toate neavând nici un rezultat.
Linia adoptată de România, în vara anului 1914, a fost apreciată de Partidul Național Român din Transilvania, ca fiind corespunzătoare intereselor națiunii române.
Ca monarh constituțional, Carol I, se supune voinței cvasigenerale a clasei politice. A fost ultimul mare act politic al regelui Carol I, deoarece la 27 septembrie /10 octombrie 1914, încetează din viață la reședința din Sinaia.
Forțele politice românești care s-au situat în fruntea acțiunii unificatoare, au ajuns la un acord privind principalele căi și metode care trebuiau utilizate, forma concretă a înfăptuirii Marii Uniri. În acest context, Ion I.C. Brătianu a acționat împreună cu Take Ionescu și Al. Marghiloman, cu acesta din urmă încheiând, după numeroase convorbiri săptămânale, un adevărat acord, prin care președintele Partidului Conservator își asuma misiunea ingrată de a reprezenta alternativa germană, pentru a se salva ce s-ar mai fi putut salva în cazul unei victorii finale a Germaniei.
În anii 1914-1916, Brătianu își asuma rolul de a fi marele artizan al alianței României cu Antanta, negociind cu tact și abilitate condițiile intrării României în război.
Convențiile politică și militară au fost semnate în data de 4/17 august 1916 la București în casa lui Vintilă Brătianu, de către ministrul Rusiei la București, Poklevski-Koziell, și de către Ion I.C. Brătianu din partea României, mai fiind prezenți Vintilă Brătianu, Ion G. Duca și Constantin Diamandi.
Pentru o mai bună păstrare a conținutului și datei, cele 5 exemplare din fiecare document au fost scrise de mână de către reprezentanții părților contractante și semnate pe rând. În primul rând Convenția politică, de către miniștrii Franței (Saint-Aulaire), Marii Britanii (G.Barclay) și Italiei (C.Fasciotti), apoi Convenția militară, de către atașații militari ai Franței (Despres), Marii Britanii (Thompson), Italiei (Ferigo) și Rusiei (Tatarinov).
30

Urmariți-ne pe Twitter!
Publicitate

Video country music
Urmariți-ne pe Pinterest!
Enigme
Piramida de cristal din Triunghiul Bermudelor
În zona misterioasă numită Triunghiul Bermudelor, oamenii de ştiinţă au …Citește în continuare »Stimorol Guru
Filmarea cu acest mare mister care este Stimorol Guru a …Citește în continuare »Triungiul Bermudelor, un mister profund
Se spune că Ocenaul Atlantic ar fi o punte spre …Citește în continuare »Peşterile misterioase din Himalaya
O echipă de arheologi condusă de Mark Aldenderfer, de la …Citește în continuare »De ce nu se va reîntoarce niciodată NASA pe Lună?
NASA nu se va reîntoarce niciodată pe Lună! De ce? …Citește în continuare »
Showbiz
Clara Popescu este patroana unui club de fotbal în Austria şi ne vorbeşte deschis despre experienţa ei în străinătate
Fostă atletă româncă de performanţă, Clara Popescu a ales să …Citește în continuare »Taylor Momsen a fotografiat fantome
Actrița, cântăreața și supermodelul Taylor Michel Momsen s-a născut la …Citește în continuare »Miley Cyrus urăşte paparazzi
Miley Cyrus este fiica cântăreţului de country Billy Ray Cyrus. …Citește în continuare »Vedetele pun prenume nebuneşti copiilor lor
Nicolas Cage a pus numele băieţaşului său Kal El (Coppola). …Citește în continuare »Casa lui Demi Levatto este bântuită
Superba cântăreaţă Demi Levatto (Demetria Devonne) s-a născut la 20 …Citește în continuare »
Dosarele crimei
Femeile mafiote din Cosa Nostra
Principala caracteristică a mafiei siciliene este de a fi clar …Citește în continuare »Omul Lup din Allariz
Evenimentele s-au petrecut în 1852 şi în acest caz, a …Citește în continuare »Mafia: între politică şi sindicate
Aranjamente politico-mafiote Există numeroase urme în istorie privind aranjamentele între …Citește în continuare »Matteo Messina Denaro
Matteo Messina Denaro (născut la 26 aprilie 1962, în Castelvetrano, …Citește în continuare »Big Seven
La sfârşitul Prohibiţiei în 1933, direcţia Comisiei, un fel de …Citește în continuare »
Cele mai citite articole
- Un extraterestru a fost operat la Varginha
02/04/2019 (11.643)
- Ritual de magie neagră pentru a face o persoană ghinionistă
30/07/2019 (11.565)
- Prezenţa Ordinului Cavalerilor Ioaniţi în Valahia…
28/01/2018 (9.611)
- Motorul magnetic uluitor al lui Kohei Minato
06/05/2018 (9.290)
- Arme uluitoare secrete de provenienţă extraterestră…
21/12/2018 (8.738)
- Iniţierea masonică
27/03/2019 (7.553)
- Mircea Eliade şi mirajul Indiei
08/12/2019 (7.540)
- Tipuri de vrăji în magie neagră
18/03/2019 (7.141)
- Rusia nu este nimic fără Siberia!
05/05/2014 (7.035)
- Teribila ciumă neagră din 1348 (I)
14/12/2019 (5.978)
Leave a reply