Mecanismul din Anticythera

Mecanismul din Anticythera

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

În 1990, pescarii de bureţi au descoperit epava unei nave romane, la o adâncime de 42 de metri, în apropiere de coasta nordică a insulei greceşti Anticythera.

Printre numeroase amfore şi statui din bronz, ei au adus la suprafaţă piese din bronz corodate, găsite în resturile unei cutii de lemn care nu s-a conservat.

Ansamblul măsoară aproximativ 21 de centimetri şi este gros de 5 centimetri. Imediat ce s-a înlăturat stratul de calcar şi coral, inscripţiile au permis de a se data ansamblul: circa 80 î.C., ceea ce este în acord cu vârsta diverselor obiecte găsite în acelaşi imperiu.

Mecanismul din Anticythera
Sursă foto: Wikipedia

Roţile dinţate şi graduaţiile ne fac să ne gândim mai întâi la un obiect de măsurat astrologic…

Până într-o zi când un fizician anglez, doctorul Price, nu s-a mulţumit cu această explicaţie sumară. Prin aplicarea unei dezoxidări electrolitice, el a pus în evidenţă cadranele, acele, zecile de agrenaje (decupate în plăci de bronz de o grosime de 2 mm) şi diferenţele mecanismului manual.

Se pare că acesta era, de fapt, un fel de “calculatorantic grecesc” care permitea de a se scrie cu o foarte mare precizie mişcările astrelor, în special a Soarelui şi a Lunii.

În sec. II î.Ch., Heron din Alexandria a scris un tratat de construcţie de automate hidraulice iar în sec. IV î.Ch., Archytas din Tarenta ar fi furat o “pasăre mecanică”.

Content Protection by DMCA.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *