Medicii din Vancouver au raportat că au operat un bărbat cu sânge verde în iunie a.c. într-un ziar medical, The Lancet…
Culoarea sângelui bărbatului de 42 de ani i-a surprins pe dr. Alana Flexman şi pe colegii săi. Ei au încercat atunci de a introduce o sondă în una dintre arterele sale înainte de a-l opera, într-un spital din Vancouver.
Pacientul era deja un caz special: adormise în genunchi şi dezvoltase un sindrom în cele două picioare ale sale, potenţial periculos, implicând o creştere a presiunii în ţesuturile musculare. Dacă presiunea nu este redusă, pot rezulta stricăciuni permanente în sistemul nervos.
Dr. Flexman şi unul dintre colegii săi au încercat să plaseze o sondă într-o arteră a braţului pacientului pentru a controla presiunea sanguină şi se aşteptau să vadă sânge roşu ca de obicei, pentru că soseşte oxigenat din inimă.
În acest caz, survenit în octombrie 2005, nu a fost cazul. Dr. Flexman a indicat însă că sângele lui era mai degrabă verde-negru. Atunci medicii au trimis de urgenţă eşantioane de sânge la laborator pentru a se asigura că bărbatul nu avea methemoblobină, ceea ce ar fi dăunat capacitatea sângelui de a transporta oxigenul.
Chirurgii au continuat operaţia cu succes, în timp ce sângele era examinat. A doua zi, laboratorul a raportat că a detectat sulfhemoglobină. Dr. Flexman a indicat faptul că cauzele acestei probleme nu sunt cunoscute, dat fiind raritatea fenomenului. Ea a estimat că starea pacientului lor a fost cauzată de un medicament contra migrenei, sumatripan, pe care îl lua în cantitate mare. Un grup sulfuros s-ar fi legat de hemoglobină, împiedicând-o de a transporta oxigenul şi dându-i o culoare verde. Dar nu poate proba această ipoteză.