Mesaje extraterestre

Mesaje extraterestre

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

De peste 40 de ani, o bandă eroică de astronomi scrutează cerurile prin mijlocul radiotelescopurilor în speranța de a da peste un semnal extraterestru. Ei cred cu tărie, ca și noi, că adevărul se găsește undeva în spațiu. Dar dacă adevărul nu se găsește acolo? Dacă el este ascuns în altă parte?

Poate că ar fi timpul să adoptăm o atitudine total diferită. Evident, cercetarea inteligenței extraterestre este utilă pentru că ne obligă să reflectăm în profunzime asupra naturii vieții și a inteligenței, cât și a locului pe care îl ocupă ființa umană în acest Univers.

Chiar dacă nu suntem siguri că există inteligență extraterestră care să stăpânească tehnologia radio, și că aceste ființe încearcă să intre în contact cu noi, oamenii noștri de știință nu au abandonat niciodată ideea că undeva, în imensitatea spațiului, ei sunt acolo și ne așteaptă.

Mesaje extraterestre

Conform credinței răspândite și a unui simplu calcul statistic, o civilizație extraterestră care ar trăi în zona galaxiei noastre ar fi probabil înaintea noastră cu un avans de milioane de ani, poate chiar sute de milioane de ani. Probabil că au așteptat prea mult și în van să vină de la civilizația noastră semnale radio. Au trimis ei oare, acum câteva secole, astfel de mesaje spre Terra? Ce șanse avem să depistăm măcar unul dintre ele?

Din păcate, este puțin probabil ca propriile noastre semnale, care au traversat galaxia cu viteza luminii, să fi atins deja cel puțin o civilizație extraterestră. De ce tac? Ne ignoră pur și simplu?

O metodă mai bună ar fi accea de a depozita obiecte purtătoare de mesaje în toate planetele învecinate pe care forme de viață inteligentă ar fi susceptibile de a evolua la o dată necunoscută în viitor. Probabil că o asemenea strategie au adoptat cândva și extratereștrii? Rămâne însă să mai găsim mesajele lor…

Marian Deaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *