Migraţia neanderthalienilor

Migraţia neanderthalienilor

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

O echipă de cercetători de la Institutul Max Planck de antropologie evoluţionară din Leipzig (Germania), condusă de Svante Paabo a efectuat recent un studiu care ar putea schimba viziunea noastră privind repartiţia geografică a verilor noştri umanoizi astăzi dispăruţi.

neanderthalcaselli
Până acum, arheologii au crezut întotdeauna că neanderthalienii nu au depăşit niciodată limita geografică a Asiei Centrale. Dar acest studiu ar putea pune sub semnul întrebării această viziune a lucrurilor.
Graţie progreselor formidabile de cercetare asupra ADN – ului mitochondrial, echipa germană a reuşit să identifice cu certitudine fosilele de neanderthalieni descoperite în grota Okladnikov, în munţii Altai, la peste 2000 de kilometri est de Techik – Tack în Uzbekistan, care era până acum cel mai oriental loc unde s-au găsit cu certitudine resturi de neanderthalieni.
Verii noştrii dipăruţi s-au aventurat deci mult mai la est decât se ştia până acum. Este o mare descoperire. Studiile ADN asunt esenţiale în înţelegerea evoluţiei strămoşilor noştri. Directorul departamentului de evoluţie umană de la Institutul Max Planck din Leipzig a declarat:
„Ceea ce s-a descoperit în ADN – ul nuclear ne-a confirmat ceea ce ştiam şi Svante Paabo speră ca de aici în trei ani să descripteze pâmă la 80 % din genomul de Neanderthal. Este extraordinar! Când eram student, nici măcar nu visam la asta. Cel mai important după mine este că vom afla lucruri despre genomul uman. Până acum, pentru a interpreta ADN – ul omului, îl comparam cu cel al cimpanzeului. Or separarea între cele două specii coboară în timp până la cinci sau şase milioane de ani, fără îndoială mult mai mult. Astfel, nu se putea determina când au apărut unele gene particulare implicate în funcţionarea creierului: aveam alegerea între 5 milioane de ani sau 500.000 de ani. Vom descoperi probabil dacă anumite gene moderne au apărut înainte sau după Neanderthal”.
Descoperirea neanderthalienilor aşezaţi atât de departe la est nu trebuie pierdută din vedere, căci verii noştri s-au adaptat probabil şi la climaturi mai calde. Căci până aici, arheologii îşi imaginau că ei preferau să se deplaseze spre zone geografice mai propice modului lor de viaţă.
În 2007, cercetătorii francezi au descoperit un atelier de dezmembrare a cărnii, în apropiere de Abbeville, în nordul Franţei. Acest sit este atribuit neanderthalienilor şi detează de circa 125.000 de ani, ceea ce corespunde unei perioade interglaciare, chiar înainte de ultima glaciaţiune numită perioada Wurn şi care a început în urmă cu 120.000 de ani, până acum aproximativ 20.000 de ani.
Neanderthalienii din Abbeville nu au migrat deci şi s-au adaptat la această răcire. Vărul nostru omul de Neanderthal ne va dezvălui încă fără îndoială multe dintre misterele sale şi poate că studiile ADN – ul vor deschide uşa către noi revelaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *