Mumia reginei Hatchepsut, cea mai celebră din Egiptul faraonic, ar putea să fi fost regăsită în subsolul muzeului din Cairo. O analiză ADN a permis unei echipe internaţionale de a identifica această mumie necunoscută de marele public.
Care sunt explicaţiile? Regina se odihnea liniştită în subsolul muzeului din Cairo. Dar Zahi Hawass, patronul antichităţilor egiptene a refuzat să comenteze zvonurile despre această regină fascinantă care a domnit 21 de ani, din 1479 – 1458 înainte de Christos, sub a 18-a dinastie. Ar fi vorba despre cea mai importantă descoperire din Valea Regilor după cea a mormântului lui Tutankhamon făcută de Howard Carter în 1922.
Până acum, arheologii se focalizaseră în favoarea unei alte mumii, probabil doica lui Hatchepsut, găsită în mormântul KY60 din marea metropolă tebană din Valea Regilor, la Luxor. Acest mormânt strâmt de 40 metri pătraţi nu a suscitat într-adevăr mult interes. Arheologul britanic Carter, descoperitorul fastuosului mormânt al lui Tutankhamon, a neglijat această descoperire atunci când a fost primul care a efectuat săpături în mormânt în 1903.
Regina Hatchepsut a fost de fapt a doua mumie care a fost descoperită odihnindu-se pur şi simplu pe sol, şi a fost lăsată acolo. Un arheolog american (astăzi decedat), Elizabeth Thomas, a estimat în acest timp posibilitatea ca ea să fie Hatchepsut, notând că braţul său drept se afla pe piept în maniera unei mumii regale. Ipoteza discutată de arheologul american Donald Ryan, care a redescoperit mormântul în 1989, şi a intrat în dispută cu Zahi Hawass.
Conform egiptologului, mumia avea un dinte sfărâmat şi partea lipsă a fost găsită în interiorul unui vas funerar care avea gravat pe el numele de Hatchepsut din templul Deir el – Bahari al reginei, pe malul vestic al Nilului.