Napoleon, corsican sau breton?

Napoleon, corsican sau breton?

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Conform lucrărilor cele mai reputate, Napoleon Bonaparte (1769-1821) s-ar fi născut corsican, la Ajaccio, la 15 august 1769. Iată un adevăr istoric şi fapt ştiinţific aparent incontestabile.

În apropiere de Morlaix (Finistere de nord, Departamentul 29) pe drumul care duce la Brest există un târg numit Sainte – Seve unde, în locul numit “defileul de la Coatoulzac’h”, se găseşte un imobil frumos: castelul feudal de la Penarven, proprietate care a aparţinut în sec. 18 contelui de Marbeuf (Louis Charles Rene de Marbeuf, 1712-1786), ofiţer al armatei franceze devenit, sub Ludovic al XV-lea, guvernator militar al Corsicii la ora cumpărării şi cuceririi insulei de către Franţa.

Se ştie cum contele de Marbeuf a fost prieten cu familia aristocrată din Ajaccio Bonaparte. El a corespondat cu tânărul Napoleon atunci când era în Franţa, la şcoala militară de la Brienne (l’Aube, Champagne, între Troyes şi Saint – Dizier). Se ştie într-un mod foarte sigur că Napoleon, viitorul împărat, a venit în Bretagne la vârsta de 11 ani pentru a petrece acolo câteva zile de “vacanţă”, la castelul de la Callac – en -Tredion şi, poate, la Penarvern.

Napoleon, corsican sau breton?
Napoleon Bonaparte

Astfel au început să apară povestiri stranii spuse de locuitorii din Sainte – Seve şi din împrejurimi. Nu s-a uitat ce spuneau bunicile cum că, în toamna anului 1768, Laetiţia Bonaparte (viitoarea “Doamnă Mamă”) a venit şi a petrecut mai multe luni în absenţa soţului său Charles. De aici s-a imaginat cum contele de Marbeuf ar fi adevăratul tată al viitorului împărat al francezilor de origine bretonă (şi nu corsicană)…

Nu se ştie sigur dacă ea a plecat înainte de naşterea lui Napoleon. Unele persoane au afirmat că a fost ruptă oportun o pagină, sub Imperiu şi de către poliţia imperială, din registrul de botezuri al parohiei de la Sainte – Seve (pentru anul 1769).

Astfel, contrar a ceea ce s-a crezut întotdeauna, Napoleon nu s-ar fi născut la Ajaccio, pe pământ corsican, ci la Sainte – Seve, pe pământul din Armorique (adică în Franţa).

Marian Deaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *