Una dintre cele mai mari și unice necropole din perioada romană se află la Karczyn, în Kujawy, Polonia. Arheologii încearcă să reconstituie originea morților înmormântaţi în cimitir, dieta lor, rudenia și asocierile culturale ale acestei comunități.
Dar cea mai mare surpriză pentru cercetătorii polonezi a fost găsirea a două morminte gigantice, aşa zisele „morminte princiare”.
Ambele erau prevăzute cu camere funerare impresionante de piatră şi pământ, aflate la o adâncime care depășea 2 m de la suprafața terenului de astăzi.
Arheologii consideră că inițial, mormintele vechi de 2.000 de ani au fost, de asemenea, acoperite cu movile. Din păcate, cele două structuri au fost deja jefuit în preistorie.
Pentru arheologi, rezultatele analizelor preliminare antropologice au fost surprinzătoare: într-unul din morminte, au fost îngropați doi oameni: un adult – de peste 20 de ani, și un copil în vârstă de 14 ani și, în al doilea mormânt – un copil de 14-15 ani, lucru mai rar.
Mormântul din Karczyn este al cincilea mormânt de acest tip, și primul scos la lumina zilei în Polonia.
Necropola este, de asemenea neobișnuită, din cauza varietăţii de ritualuri funerare. În plus față de mormintele princiare găsite, arheologii au descoperit numeroase morminte scheletice plane, morminte cu urne de crematoriu (cadavre incinerate au fost plasate în urne ceramice) și gropi funerare (cadavrele incinerate au fost plasate direct pe pământ). Cert este că printre cei îngropaţi în necropolă erau războinici. Antropologii au descoperit pe oasele lor modificări caracteristice provocate de călărie. Ei au fost îngropaţi cu o sabie sau suliță.
Ceea ce i-a intrigat foarte tare pe arheologii polonezi a fost descoperirea într-o parte a cimitirului a 12 schelete aprţinând unor persoane care conțin elemente străine de ținuturile poloneze, cu asemănări cunoscute locuitorilor din zona Mării Negre, probabil celţi, suţine arheologul polonez Adraina Romanska, şef şantierului arheologic.