Ţarina Alexandra Feodorovna nu a pierit în subsolul casei Ipatiev în luna iulie 1918, a fost evacuată din ordinele lui Lenin la Perm cu fiicele sale. Cel puţin aşa susţine Marc Ferro, care pune sub semnul întrebării versiunea oficială. El susţine că între puterea bolşevică şi Romanovi ar fi avut loc o înţelegere bazată pe interese.
Ţarina ar fi supravieţuit Revoluţiei bolşevice şi a murit în Italia, într-o mănăstire din Florenţa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Marea Ducesă Olga (1895-1977) a fost despărţită de mama şi surorile sale după evadarea surorii ei Anastasia la Perm în septembrie 1918. Mai târziu, şi-a găsit mama la Lvov, în Ucraina poloneză. Nu s-a căsătorit niciodată şi ar fi murit tot în Italai, la Menaggio, în apropiere de lacul Como, în 1977. A trăit sub numele de Marga Boodts.
Marea Ducesă Tatiana Nicolaievnina a fost descoperită de serviciile secrete britanice la începutul lunii iunie 1918, plecându-se de la un subsol al casei Ipatiev din Ekaterinburg şi a fost dusă undeva la ţară. A pleacat într-un avion mic de-a lungul liniei de cale ferată transiberiană până la Vladivostok, unde o aştepta un distrugător britanic. A ajuns în Vancouver, Canada, apoi s-a îmbarcat la Montreal pentru Anglia sub numele de Margaret Lindsay.
Marea Ducesă Maria Nicolaievna (1889-1970) a scăpat de la Perm via Ekaterinburg şi Moscova către Ucraina în octombrie 1918. S-a căsătorit cu prinţul Nicolae Alexandrovitch Dolgoruky în ianuarie 1919 în România, având ca martori familia regală a României. A avut două fiice, Olga Beata şi Julia Yolanda. Fiica ei cea mare Olga Beata a avut un fiu, Alexis, care s-a născut în 1948 în Congo Belgian şi a murit la Madrid, în 1995.
Sovieticii ar fi consimţit să anunţe că nimeni din familia imperială ţaristă nu a supravieţuit asasinatului, iar Romanovii, în schimb, nu trebuiau să vorbească.
Ferro afirmă că doar ţarul Nicolae al II-lea ar fi fost lichidat şi că fiicele lui şi soţia s-ar fi salvat. El adaugă că istoricii au folosit în expunerile lor numai elementele furnizate unic de de bolşevici!
Astfel, în ce priveşte execuţia, toată lumea a preluat versiunea lui Sokolov (de fapt cea a lui Yurovsky), în timp ce aveau la îndemână şi alte anchete opuse dar sistematic trecute sub tăcere.
Aceste speculaţii, deşi oferă numeroase date, nu prezintă surse şi nu sunt verificabile!
În 1991, la Ekaterinburg, săpăturile au scos la lumina zilei osemintele unui copil şi ale unei femei tinere ucişi printr-o moarte violentă. Apoi, s-au descoperit şi altele oseminte.
În iulie 1993, cercetătorii de la laboratorul din Aldermaston (vestul Londrei) au concluzionat că „cu o siguranţă de 99 % osemintele descoperite cu doi ani înainte într-o pădure din apropiere de Ekaterinburg erau cele ale ţarului Nicolae al II-lea, ale soţiei sale Alexandra şi a trei din fiicele lor”.