Din 1997, datele comunicate de misiunea Mars Global Surveyor, pe Marte, crează un val de stupefacţie printre cercetători. Aceştia susţin că Planeta Roşie urmează un proces de reîncălzire climatică destul de rapid care o afectează. După diverse studii interpretative în 2001, acum se poate efectua un studiu serios.
Informaţii recente şi actualizate arată că acest fenomen de reîncălzire, din nefericire, s-a accelerat.
Gheţurile polare de pe Marte se topesc cu o viteză preocupantă şi oamenii de ştiinţă afirmă că reîncălzirea simultană a Terrei şi a planetei Marte nu ar fi o coincidenţă. H. Abdussamatov, de exemplu, director al Observatorului Astronomic din Sankt Petersburg Pulkovo din Rusia afirmă că acest dublu fenomen poate fi probabil explicat prin schimbările la nivelul razelor solare.
Climatologul Henrik Svenskmark explică în ultima sa lucrare concluziile muncilor depuse de echipa sa. Concluzii care pun în relaţie activitatea solară şi diminuarea formaţiunilor de nori de pe Terra. Mai puţini nori echivalează cu o pătură mai puţin, cu o expunere mai mare şi cu o planetă mai “caldă” (din cauza variaţiilor de luminozitate responsabile de creşterea vânturilor transportând o mare cantitate de praf).
Revista National Geographic a publicat de asemenea un studiu despre aşa – zisul fenomen, şi pare să-i dea dreptate omului de ştiinţă rus. De partea sa, Colin Wilson, un alt om de ştiinţă, crede că schimbările din orbita lui Marte au provocat această reîncălzire la scară mare. Obiectul şi rezultatele cercetărilor sale sunt actual difuzate într-o serie de documentare pe Channel 4 în Marea Britanie. Simulatoarele de pe calculator asemănătoare celor făcute pe Terra pentru a prevedea climatul confirmă că praful şi particulele de nisip contribuie la această reîncălzire. Modelul general al circulaţiei pe Marte (MGCM) care a fost făcut utilizându-se datele de pe Viking adunate către sfârşitul anilor 70, arată că temperatura de la suprafaţa lui Marte a crescut cu aproximativ 0,65 grade Celsius ceea ce este comparabil cu ceea ce am estimat pentru reîncălzirea globală pe Terra în cursul ultimilor 100 de ani.