Platamon, sau Platamonas, este un orăşel magnific situat la poalele muntelui Olimp, în Macedonia Centrală, în apropiere de Katerini. Populaţia sa este de aproximativ 1500 de locuitori.
În Evul Mediu timpuriu şi modern, locul a jucat un rol principal din cauza acestui castel bizantin (castrum). Este un punct strategic important pentru că se găseşte în faţa intrării în valea Tempi. El controla trecerile spre Salonic de-a lungul coastei de nord a Golfului Thermaic.
Regele francilor din Salonic, Bonifaciu de Montferrat a construit cetatea în forma sa actuală în 1205 pe zidurile unei fortăreţe bizantine, satând din sec. VI – X.
În 1389, castelul şi oraşul au căzut sub dominaţia Imperiului Otoman. După eliberarea sudului Greciei şi a portului din Tesalia în 1881, castelul a devenit din nou important pentru că se găsea la frontiera greco – turcă. După cucerirea regiunii greceşti a Macedoniei de către Grecia în timpul Primului Război Balcanic, castelul şi-a pierdut importanţa strategică şi a fost neglijat. Între timp, a fost folosit pentru prezentări de teatru, concerte de muzică şi alte evenimente culturale.
Platomon este vizitat anual de cel puţin 120.000 de turişti, care vin să admire castelul şi să se bucure de plajele sale curate şi fermecătoare (au fost premiat în 2002 şi 2006 cu Blue Flag al U.E.).
Katerini
Katerini este un oraş din Macedonia Centrală, situat în câmpia Pieria între Muntele Olimp şi Golful Thermaic la 14 m altitudine.
Oraşul are 56.576 de locuitori. Katerini se află în apropiere de Salonic, al doilea oraş mare al Greciei, după Atena. Dinamismul acestei metropole a avut un impact pozitiv asupra oraşului Katerini care este conectat de Salonic prin autostrada GR – 1 şi este traversat de calea ferată care leagă Salonicul de Atena.
Katerini este situat în imediata apropiere a mării, la numai 6 km. În jurul său se găsesc numeroase situri arheologice cum ar fi oraşul Dion sau castelul Platamonas care atrag foarte mult turiştii.
În timpul verii, oraşul este un adevărat magnet pentru turiştii bulgari, ruşi, macedoneni şi români.
Numele Katerini provine de la numele Agia Katerini (Caterina din Alexandria), o martiră ortodoxă din sec. IV.
Plajele oraşului, foarte frumoase şi cu un nisip fin, fac deliciul turiştilor. Se găsesc nenumărate taverne care oferă meniuri traadiţionale şi variate şi cluburi de noapte incendiare. Turiştii mai pot beneficia şi de trasee deosebite, spre exemplu off – road pe muntele Olimp.