Regele Naram-Sin din Akkad a domnit 75 de ani

Regele Naram-Sin din Akkad a domnit 75 de ani

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Naram-Sin sau Naram-Suen ( „Iubit de păcat”), rege al Akkadului, a domnit între 2254-2218 î.e.n. (sau mai târziu în jurul anului 2202-2166 î.e.n.).

Regele Naram –Sin, fiul lui Manishtusu (fiul cel mai mic al regelui Sargon),a  trebuit să reprime o revoltă generală la urcarea sa pe tron. A cucerit orașul Mari (celebru pentru palatele sale minunate), a distrus bogatul regat Ebla (situat la 60 km de Alep, în Siria), a refăcut integritatea imperiului și apoi s-a proclamat „rege al celor patru regiuni.“

La nord, a condus expediții împotriva populației hurrită din Asia Mică, misterioasă dar și războinică. În est, l-a învins pe Satuni, regele din Lullubi, un regat care a existat, se presupune, în apropiere de Alabajah, la sud-vest de lacul Zeribor.

Stela victoriei regelui Naram-Sin, muzeul Louvre, foto de Jastrow, sursă Wikipedia.

Naram-Sin a condus și alte campanii în Siria de nord și pe Tigrul inferior. A distrus Ebla și palatul din Mari. L-a capturat pe Mannudannu, regele rebel al Magan (actualul Oman), țară bogată din care, după spusele regelui Sargon din Akkad, navele mesopotamiene aduceau cupru, lemn, aur și argint. Regele din Akkad a intervenit și în regiunea sud-vest iraniană, în  munții Elamului.

Naram-Sin a fost, fără îndoială, un personaj ieșit din comun numai că tradiția a făcut din el  un rege nefast deoarece nenorocirea s-a întins pe țara sa, probabil din cauza jefuirea altarului de la Nippur, locul principal de cult al marelui zeu sumerian Enlil, considerat drept domnul cerului. S-ar putea considera că preoții nu erau străini de reputația negativă pe care i-au făcut-o.

La 6 aprilie 1898, arheologul egiptolog francez Jacques de Morgan a descoperit pe o colină de la Susa (Iran) obeliscul lui Manishtusu, stela victoriei regelui Naram-Sin și legile lui Hammurabi.

Stela, prima cunoscută realizată în bazorelief povestește despre celebrarea victoriei lui Naram-Sin asupra lullubilor din al cărui rege, Satuni se află la picioarele învingătorului său, cerând milă.

Naram-Sin mai era numit și „Dumnezeu din Akkad“. În afară de fiul și succesorul lui, Shar-Kali-Sharri, a mai avut nouă copii dintre care fiicele sale: En-men-ana (sau Enmenana), care a fost preoteasa zeului Nanna la Ur, Shum-Shani (sau Shumshani sau Sumšani), care a fost preoteasa zeului Shamash la Sippar (situat la nord-vest de Babilon) și Tutar-Napshum (sau Tuta napšum) care a fost preoteasa zeului Enlil la Nippur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *