Regele vizigot Sisenand

Regele vizigot Sisenand

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Regele vizigot SisenandDuce de Septimania (Goţia sau Galia gotică) Sisenand (Sisenando în spaniolă) s-a decis să-l răstoarne pe regele vizigot al Spaniei Svinthila (Suintila), fiul regelui Recared, devenind un tiran care a vrut să-şi impună dinastia asociindu-se la putere cu fiul său Ricimer, un copil.

Pentru acest demers s-a decis să apeleze la ajutorul regelui franc Dagobert I (din dinastia merovingiană, un strănepot al lui Clovis), căruia i-a promis o mare cantitate de aur (200.000 de monezi în aur).

Regele francilor, încântat de oferta generoasă făcută, a trimis trupe care să se alăture susținătorilor lui Sisenand. Regele Svinthila a fost abandonat rapid de trupele sale şi o parte dintre ele s-au alăturat armatei lui Sisenand care a fost proclamat rege în Zaragoza (primăvara 631).

Din acest oraș, trupele lui Sisenand au mers apoi asupra oraşului Toledo, capitala vizigoţilor. Svinthila a fost închis și judecat pentru crimele sale iar bunurile i-au fost confiscate.

Cu toate acestea, Sisenand a trebuit să facă față revoltei nobilului Iudila în partea de sud a regatului, care contesta alegerea sa şi care s-a auto-proclamat rege, probabil susţinut de o parte importantă a nobilimii. A domnit în Lusitania şi în Hispania Baetica (actuala Andalusia).

Revolta lui Iudila a fost înăbuşită în 633, anul celui de-al IV-lea Conciliu din Toledo (decembrie 633): este începutul monarhiei elective hispano-vizigote, un punct de cotitură pentru vizigoți și regatul Spaniei.

De la această dată, episcopii vor fi asociaţi cu nobilii pentru alegerea regilor și aceştia din urmă vor fi controlaţi de către Biserică, care îşi vede puterea și influența crescând. Regele Sisenand a murit de moarte naturală în Toledo în martie 636. Potrivit cronicii regilor vizigoți (Chronica Regum Wisigotthorum) Sisenandus a domnit patru ani, 11 luni și 16 zile. Dar a lăsat o monarhie instabilă!

A fost urmat la tron de către Chinthila, numit rege de nobilime şi episcopi în martie sau aprilie 636.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *