Rod, cel mai vechi zeu slav

Rod, cel mai vechi zeu slav

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

Rod este probabil cel mai vechi dintre toți zeii slavi. Numele lui înseamnă Dumnezeu. Este posibil ca alți zei slavici să fie inițial doar epitete sau incantații ale lui Rod.Astfel Svarog rod înseamnă Rodul Ceresc. În timp, s-au format două entități separate: Svarog (zeul Soare, cerului, focului și al metalurgiei în mitologia slavă) și Rod.

Юрій Самсон – Yuri Samson, Narodna Pravda, Wikipedia.

Rod este primul zeu slav, tatăl a tot ceea ce trăiește și există. Zeu de la naștere, el este creatorul universului și a altor zeități. Rod a stabilit trei lumi, Jav, Práv și Nav (descrise în Cartea lui Veles, din secolul VII î.e.n., descoperită în 1919 în apropiere de Harkiv, în Ucraina de către un ofițer al Armatei albe, apoi pierdută în 1941). Yav este lumea materială, în care ne aflăm. Yav este cuprinsă în Nav. Chiar și zeii fac parte din Yav. Nav este lumea imaterială, tărâmul morților. Stelele sunt sufletele morților. Astfel Svarga și Iriji fac parte din Nav. Prav este legea lui Svarog care domnește peste Yav și Nav.

Rod le-a despărțit însă una de alta, precum și principiul suprem al echilibrului între elementele și legea – Pravda (Adevărul), pe care orice făptură (fizică , metafizică etc.) sau puterea trebuie să o respecte. Rod prezidează destinul oamenilor, cu Rojanița, co-creatoare a universului, în timpul nașterii; el trimite suflete pe Pământ când copiii se nasc.

La început, Rod a fost reprezentat ca un șoim, apoi ca un bătrân care purta cartea destinului. Există multe talismane de protecție din lut, lemn și piatră, cu efigia zeului universal Rod.

Nu avea temple și nu i se aduceau daruri: în conformitate cu credințele, nu se  amesteca în treburile oamenilor și-i supraveghea numai pe zeii mai tineri. Svarog conduce universul cu permisiunea lui Rod. Deși inferior lui Rod, apărea uneori mai important decât Rod însuși.

De multe ori este chiar confundat cu Sventovit, care aparține mitologiei slavilor de la Baltica, și pare să fi fost înlocuit de Perun începând cu secolul al X-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *