Arheologii au descoperit un oraș legendar, cunoscut sub numele de Ciudad Blanca (în spaniolă) sau Xucutaco (Hueytapalan, ori Hueitapalan în limba mayaşă), care se afla pe Coasta Ţânţarilor, la est de actuala Honduras, în timpul unei expediții efectuate în jungla din această ţară, a scris recent National Geographic.
Arheologii au descoperit ruinele care se presupun că ar fi cele ale legendarului oraş pre-columbian prosper acum o mie de ani și care a dispărut de atunci.
Ruinele de pe acest sit din jungla sud-americană includ movile piramidale ascunse sub pământ, pieţe mari, sculpturi şi scaune ceremoniale. Construcţiile găsite aici sunt în stare excepţională, spune revista americană.
Căutarea “Orașului alb” a început acum mai multe sute de ani, conform unei scrisori pe care faimosul conchistador Hernan Cortes a trimis-o regelui Spaniei Carol al V-lea, în 1526. De fapt, Cotres auzise despre faima acestui oraş fabulos la sosirea lui în imperiul aztec, în 1519.
“Am într-adevăr informații cu privire la țările mari și bogate, conduse de domni puternici, cu mare suflet, inclusiv a regatului Eneitalapan, numit într-o altă limbă, Xucutaco, despre care mi s-a vorbit de șase ani (. ..). După ceea ce mi s-a spus, și când vom anexa jumătate, regatul va depăși pe cel al Mexicului în bogăție și ar egala ca dimensiune orașele sale, multitudinea locuitorilor săi și ordinea care o guvernează.”
Oraşul a fost abandonat de locuitorii săi în junglă la mijlocul secolului XVII. Spaniolii au plecat în căutarea sa dar nu au găsit nicio urmă.
Episcopul de Honduras, Cristobal de Pedraza a plecat în 1544 în căutarea oraşului mitic Ciudad Blanca. Într-o scrisoare pe care i-a adresat-o lui Carol Quintul, a descris călătoria pe care a făcut-o traversând jungla de la Coasta Ţânţarilor. El a declarat că a văzut, de pe crestele munţilor, un oraş mare situat într-o vale. Conform ghizilor săi, nobilii din acest oraş mâncau din farfurii de aur.
De atunci, legenda a continuat să se dezvolte alături de legendele locale. Astfel, Xucutaco a fost uneori creditat ca loc de naştere a zeului aztec Quetzalcoatl. Oamenii vorbeau despre idoli din aur şi de pietre albe sculptate, care au dat numele oraşului.
Se presupune că ruinele din departamentul Gracias a Dios (în vechiul departament Mosquitia), din Honduras, ar putea corespunde oraşului atât de căutat de conchistadori, Xucutaco.
În 1940, aventurierul Theodore Morde ieşit din jungla din Honduras având în posesia sa mai multe obiecte din acest oraș, dar s-a sinucis înainte de a spune lumii întregi unde se afla situl arheologic de unde a luat acele obiecte.
Locul de amplasare al acestui sit din jungla din Honduras rămâne, din motive de siguranță, în continuare ţinut secret.