S-a descoperit un ADN uman vechi de 400.000 de ani

S-a descoperit un ADN uman vechi de 400.000 de ani

5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote

S-a descoperit un ADN uman veci de 400ADN-ul unei ființe umane vechi de 400.000 de ani, a fost reconstruit plecându-se de la un os găsit într-o peșteră. Acest demers ştiinţific ar putea să ne permită să urmărim pașii făcuţi de cei mai vechi strămoși ai noștri.

Este un eveniment extrem de important pentru știință! Cel mai vechi ADN din lume a fost ordonat. Datând de 400.000 de ani, acesta a fost de fapt recuperat dintr-un os găsit într-o peșteră spaniolă.

Dar descoperirea nu se oprește aici, pentru că acest os şi-a dezvăluit secretele. El arată legături uimitoare genetice dintre strămoșii noştrii, susţine publicaţia Nature. Vom putea să ne întoarcem suficient în timp pentru a urmări evoluția genetică a omenirii.

Cel mai vechi ADN din lume avea doar 80.000 de ani

O echipă internaţională de cercetători a reușit extragerea și analizarea unui ADN-ul vechi de 400.000 de ani colectat de pe un femur găsit în Sima de los Huesos (Atapuerca, nordul Spania).

Ajungând în acest loc plin de istorie, oamenii de ştiinţă au dat peste oseminte ale formelor cele mai primitive ale oamenilor de Neanderthal, sau ale strămoşului lor Homo heidelbergensis.

Până în prezent, cel mai vechi genom uman cunoscut era în vârstă de „doar” 70.000-80.000 de ani! Aparţinea unei fetiţe membră a unui grup de hominizi primitivi, „Oamenii din Denisova”, veri apropiaţi cu omul de Neanderthal și cu omul modern, care au trimis o parte din genele lor unei părţi dintre locuitorii actuali din Asia de Sud-Est, în special papuaşilor.

Și tocmai din această linie provine osul găsit în peștera spaniolă, dar este chiar mai în vechi și cu unele diferențe genetice.

„Acest rezultat neașteptat indică faptul că originea omului de Neanderthal și a omului modern a urmat o evoluție complexă. Sper că cercetările viitoare vor fi în măsură să clarifice relațiile genetice dintre hominizii de la Atapuerca pe de o parte și neanderthalienii denisovieni pe de altă parte”, a declarat unul dintre autorii studiului, Juan Luis Arsuaga, director al Centrului de Cercetare asupra evoluției și comportamentului uman din Madrid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *