Un alt obiectiv turistic prezentat în acest site este Sarmizegetusa Regia, ales nu întâmplător, ci tocmai actualităţii acestui subiect, referitor la ultimele scandaluri de presă, vizita neinspirată a premierului în perioada când este interzis şi exploatarea minelor de la Roşia Montană.
Am vizitat în octombrie 2013 Sarmizegetusa Regia dar şi colonia romană Ulpia Traiana Sarmizegetusa situată la 40 km distanţă una de cealaltă. Pe locul coloniei romane astăzi se află localitatea Sarmizegetusa din judeţul Hunedoara.
Să revenim la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia (cea regească), situată în satul Grădiştea Muncelului în munţii Orăştie. Dacă acum câţiva ani era greu de găsit acest loc, astăzi putem spune că lucrurile au evoluat din fericire spre bine. Odată ajuns în oraşul Orştie turistul trebuie să urmeze indicatoarele rutiere cu inscripţia „cetaţile dacice” şi după aproximativ 36 de km ajunge la destinaţie. Ultimii 18 km sunt neasfaltaţi însă drumul este practicabil pentru orice fel de autoturism, dar mai trebuie menţionat că ultimii kilometrii oferă toamna nişte peisaje absolut fantastice, o încântare pentru un artist al culorilor.
Preţul de intrare este modic iar pancartele explicative sunt bine poziţionate şi oferă destule informaţii.
Există mai multe opinii referitoare la întinderea acestei aşezări, mai puţin de 5% din ceea ce reprezintă Sarmizegetusa Regia este decopertat iar cele mai optimiste opinii ajung la o suprafaţă de aproximativ 200 de kilometrii pătraţi cam cât are Bucureştiul modern.
Dincolo de orice speculaţie trebuie evidenţiat un fapt semnificativ: dacii nu erau un popor rudimentar, înapoiat, din contră aveau un nivel de trai foarte înalt pentru epoca respectivă.
Inventarul arheologic atestă că nobilimea dacică avea apă în rezidenţele lor adusă prin ţevi ceramice, ţinând cont şi de locul izolat unde este amplasată reşedinţa este greu de realizat şi în zilele noastre. De asemenea, celebrele brăţări dacice atestă un nivel tehnologic de prelucrare al metalelor greu de atins şi în timpul nostru, sau temutele falx dacica, săbiile dacilor capabile să penetreze fără probleme armura soldaţilor romani.
Fără a intra mai mult în polemici legate de istoria dacilor ajung la finalul prezentării cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, probabil piatra de temelie a moştenicii istorice a poporului român.
Marius Luchis