Scheletul unei regine vikinge a fost dezgropat din solul norvegian

Scheletul unei regine vikinge a fost dezgropat din solul norvegian

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Se speră ca astfel să se dezlege misterul unui alt schelet feminin îngropat alături de cel recent descoperit, în urmă cu 1.200 de ani.

Ar putea fi vorba de scheletul unei servitoare, ucisă la moartea stăpânei sale pentru a o însoţi în mormânt, practică constatată deja la vikingi.

Într-o ipoteză mai puţin crudă, se crede că cele două corpuri ar putea fi cele ale unei mame şi a fiicei sale, moarte împreună şi îngropate în acelaşi cavou.

“Vom efectua analize ADN în scopul de a şti. Nu am cunoştinţă de alte schelete vikinge să fi fost analizate aşa cum o vom face noi”, a declarat pentru Reuters Egil Mikkelsen, directorul muzeului de istorie culturală din Oslo, în timpul exumării.

Pe o ploaie rece şi deasă, patru bărbaţi au ridicat un coşciug din aluminiu conţinând osemintele a două femei după ce au săpat o groapă de un metru şi jumătate în tumulusul unde au fost îngropate în anul 834, original într-o drakkar (navă vikingă) de 22 metri.

Vasul îngropat, încă intact şi cu cele două corpuri la bordul său, a fost mai întâi descoperit în 1904 în miezul unei movile de cinci înălţime înconjurată de un câmp de porumb.

Scheletul unei regine vikinge a fost dezgropat din solul norvegian

Drakkar-ul, cunoscut sub numele de “nava de la Oseberg”, se găseşte astăzi într-un muzeu din Oslo. Repusă în locul său în 1948, osemintele nu au mai fost deranjate de atunci.

“Nu ştiu cine erau ele”, a declarat Mikkelsen, precizând că testele de ADN vor permite de a se şti dacă ele aveau vreo legătură familială. “Dar am crezut întotdeauna că este vorba de o regină şi de servitoarea sa”, a adăugat specialistul.

Se presupune că a doua femeie ar fi putut avea gâtul tăiat într-un sacrificiu ritual destinat de a o trimite alături de stăpâna sa în lumea de dincolo. În Danemarca, descoperirea unui mormânt viking a scos la lumina zilei corpurile a doi bărbaţi, din care unul a fost decapitat.

În plus, analiza oaselor va permite de a determina care era alimentaţia celor două femei. La vikingi, carnea era o alegere, populaţia se hrănea de obicei cu peşte.

“Dacă ele erau mamă şi fiică, ne putem gândi că au avut acelaşi regim alimentar, dar dacă una dintre ele era o servitoare, mâncărurile lor trebuie să fi fost diferite”, a precizat Mikkelsen.

Coşciugul din aluminiu va fi dus la Oslo unde se va deschide pentru analize, care vor trebui să dureze un an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *